Meteorologai sunerimę: rekordiškai šiltas spalis peržengė kritinę ribą  (0)

Žvelgiant pro Žemės planetos klimato prizmę, šie metai išties buvo rekordiniai. Mokslininkai fiksavo vieną karščio rekordą po kito ir viskas klijavosi į vieną bendrą karščiausių metų portretą. Tačiau antradienį NASA mokslininkai paskelbė, jog praėjęs spalis buvo ypatingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūros pateikti duomenys rodo, jog 2015 metų spalio mėnuo buvo pats šilčiausias spalio mėnuo nuo 1880 metų.

Tačiau labiausiai mokslininkus neramina tai, jog spalį buvo užfiksuotas ir didžiausias temperatūros nukrypimas nuo vidurkio, lyginant su kitais mėnesiais.

Taigi spalis dar labiau sutvirtino poziciją, jog 2015 metais kol kas yra patys šilčiausi Žemės planetoje nuo 1880 metų, kada buvo pradėti rinkti duomenys apie klimato pokyčius. Nors 2014 metai taip pat buvo fenomenalūs, tačiau panašu, jog dabartiniai metai perspjovė šiuos rodiklius.

Iš tiesų būtų sunku paneigti globalinio atšilimo egzistavimo faktą, kai Žemės planetoje vyksta tokie reiškiniai. Nederėtų pamiršti, jog dėl globalinio atšilimo Žemės planetoje prasidėjo ir įvairios anomalijos, pavyzdžiui, dabar Ramiajame vandenyne prasidėjęs stebėtinai galingas El Nino reiškinys.

Pasak mokslininkų, spalio mėnesį pasaulinė temperatūra pasiekė 1,04 laipsnio pagal Celsijų aukštesnę temperatūrą nuo vidurkio. Kol kas tai yra aukščiausias nuokrypis nuo vidurkio ir tokios anomalijos iki šiol nebuvo pavykę užfiksuoti.

 

Beje, taip pat tai buvo pirmasis atvejis istorijoje, kuomet vieno mėnesio nukrypimas nuo vidurkio peržengė 1 laipsnio pagal Celsijų ribą. Tik 2007 metų sausio mėnesį ši riba siekė 0,97 laipsnio pagal Celsijų.

Tačiau panašu, jog spalis pasiekė tik simbolinį rekordą. Neatmetama tikimybė, jog jau artimiausiu metu panašūs rekordai bus pagerinami vienas po kito, kadangi klimatas Žemės planetoje nuolatos šiltėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(31)
(96)
(-63)

Komentarai (0)