Smogas Lietuvos miestuose: kalčiausi kaminai?  (4)

Tarša miestuose pirmomis metų dienomis verčia dairytis į kaminus. Individualių namų gyvenvietėse vakarais nesunku užuosti, ką degina gyventojai. Lietuvoje smarkiai padidėjo nedidelių elektrinių, iš kurių kyšo neaukšti kaminai. Ar jie taip pat smarkiai teršia orą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis gyventojų mano, kad oro tarša galėjo padidėti ir dėl to. Pavyzdžiui, anksčiau Kaune šilumą gamindavo kone vienintelė miesto termofikacinė elektrinė, o dabar laikinojoje sostinėje – beveik 10 naujų nedidelių biokuro elektrinių.

Pastebima, kad biokuro katilinėse sumontuoti kaminai – neaukšti, tad ir teršalai taip gerai neišsisklaido.

Specialistai sako, kad kaminų aukštis susijęs su tuo, kokio aukščio namai stovi šalia.

„Kuo aukštesni greta esantys statiniai, tuo aukštesnis turi būti kaminas, nes kitu atveju dūmai tinkamai neišsisklaidys. Taigi kamino aukštis yra parenkamas ne atsitiktinai ar pagal norus, tačiau pagal konkrečius specialistų skaičiavimus“, – sako „Lietuvos energijos gamybos“ Gamybos departamento direktorius Darius Kucinas.

Pasak jo, įvardinti, kurios katilinės labiau teršia aplinką, negalima. Techniškai netvarkinga biokuro katilinė gali teršti aplinką labiau nei dujinė katilinė ir atvirkščiai, teigė specialistas.

Priklauso ir nuo to, ką degina

Šiomis dienomis regionuose vyksta reidai, kurie rodo, kad didžiausi teršėjai yra pramonės įmonės ir namų gyventojai.

Pavyzdžiui, Šiaulių regione ketvirtadienį po reidų paaiškėjo, kad į katilus metama viskas, pakuotės, plastikas, dažyta mediena ir medžio drožlių plokštės.

Klijuoto medžio drožlių plokštėmis savo patalpas šildė viena Šiaulių įmonė ir baldus gaminantis telšiškis. Akmenės rajone aplinkosaugininkai iš vienos įmonės teritorijos pastebėjo kylančius juodus dūmus ir rado deginamas gumos atliekas. Laužą iš atliekų sukūrę darbininkai bandė atšildyti prišalusį traktoriaus kaušą. Dėl įvykio pradėtas tyrimas.

Atsakingiems asmenims bus surašyti protokolai ir skirtos baudos.

Elektrėnų kaminai – aukščiausi

Kodėl anksčiau būdavo statomi itin aukšti kaminai? Pavyzdžiui, Elektrėnų elektrinės senųjų blokų vienas kaminas siekia 250 metrų, kitas – 150 metrų.

Čia pat – naujasis devintasis blokas, o jo kaminas ištįsęs jau tik 60 metrų.

Pasak D. Kucino, anksčiau aukšti kaminai buvo statomi dėl to, kad dūmų valymo technologijos nebuvo tokios pažangios.

„Paprastai tariant, norėta, kad išmetami teršalai išsisklaidytų kuo didesniame plote. Dėl to Elektrėnų komplekse, kurio senųjų blokų, galinčių dirbti ir naudojant mazutą, kaminai matyti iš tolo“, – pasakojo „Lietuvos energijos gamybos“ Gamybos departamento vadovas.

Dabartinėse elektrinėse kaminai išmeta jau nepalyginamai mažiau teršalų, nes sumontuoti modernūs filtrai. Anksčiau tokių reikalavimu ir technologijų nebuvo.

Kas teršia labiau – dujos ar biokuras?

Lietuvoje sparčiai pereina prie biokuro,o dujos kai kuriuose miestuose naudojamos jau tik užkūrimui. Jų daugiau prireikia ir šalčiausiomis žiemos dienomis.

Nors biokuras yra atsinaujinantis šaltinis, tačiau teršia, pasirodo, labiau.

„Kalbant apie taršos palyginimą, apskritai, biokuro deginimas yra šiek tiek taršesnis. Dujos – iš tiesų švarus kuras, švariausia iškastinio kuro rūšis“, – sakė D. Kucinas.

Vis dėlto šiais laikais, kai technologijos yra taip pažengusios į priekį, ir biokuru kūrenamos katilinės yra mažiau kenkiančios aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(15)
(7)
(8)

Komentarai (4)