Užrašai ant kiaušinių pakuočių – mįslė, kurią verta įminti  (7)

Paprastai perkame kiaušinius net nesusimąstydami apie užrašus ant jų pakuočių. Tačiau iš tiesų jie yra labai svarbūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perkant kiaušinius rekomenduojama rinktis tuos, ant kurių pakuotės štai tokie užrašai: „organiški“, „iš biodinaminių ūkių“, „laisvėje auginamų vištų kiaušiniai“. Kodėl? Kiaušiniai pakuotėse su tokiais užrašais maistingesni ir tinkamesni vartoti.

Vis dėlto, naudinga susipažinti ir su informacija apie tai, ko gi negausime rinkdamiesi tokius kiaušinius, ir ar gausime papildomą dozę antibiotikų, naudojamų vištų auginimo ūkiuose. Antibiotikai pasitelkiami siekiant išvengti salmoneliozės – vienos dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių.

Organiškuose kiaušiniuose nėra GMO ar herbicidų pėdsakų, nors įprastiniai paukščių augintojai pašarui naudoja grūdų ir sojų pupelių mišinius, kurių didžioji dalis yra genetiškai modifikuota ir nupurškiama chemikalais.

Galiausiai rinkdamiesi tokius kiaušinius neremiate žiaurios sistemos, pagal kurias iš vištų atimama galimybė normaliai judėti, nes jos auginamos mažuose narveliuose, be galimybės apsisukti ar išskleisti sparnus.

Lietuvoje ant pakuočių privaloma pateikti pakavimo įmonės kodą, kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, nuorodą vartotojams produktus laikyti šaltai, informaciją apie vištų auginimo būdą ir kt.

Nors ne visus užrašus galite rasti ant lietuviškų kiaušinių pakuočių, verta žinoti, ką kiekvienas pavadinimas reiškia (pravers kelionėse užsienio šalyse).

Organiški kiaušiniai

Toks užrašas garantuoja, kad vištos turi galimybę lakstyti laisvėje, jų lesale nėra GMO, antibiotikų ar gyvūninės kilmės produktų pėdsakų. Kiaušiniai iš biodinaminių ūkių Šį ženklą naudojantys ūkiai privalo paisyti organinio auginimo standartų, rūpintis dirvožemiu ir saugoti biologinę įvairovę.

Laisvėje auginamų vištų kiaušiniai

Šis ženklas reiškia, kad vištos mažiausiai šešias valandas kasdien praleidžia augmenija dengtoje ganykloje, o kiekvienai vištai tenkantis plotas siekia 10 kv. metrų.

„Omega-3“

Toks ženklinimas reiškia, kad į vištų lesalą dedama linų sėmenų, taigi šių vištų dedamuose kiaušiniuose dvigubai daugiau organizmui itin naudingų omega-3 riebalų rūgščių.

Humaniškomis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai

Šis ženklas reiškia, kad šiuos kiaušinius dedančios vištos turi pakankamai vietos apsisukti ir jas prižiūri apmokyti darbuotojai.

Vegetarišku lesalu maitinamų vištų kiaušiniai

Šiuos kiaušinius dedančių vištų lesale nėra gyvūninės kilmės baltymų. Be to, dažniausiai toks užrašas ant kiaušinių pakuotės reiškia, kad vištoms neleidžiama savarankiškai susirasti maisto, nes šios pasitaikius progai ima ieškoti vabzdžių.

Laisviau auginamų vištų kiaušiniai

Nors šis užrašas primena tą, kuris reiškia, kad vištos auginamos laisvėje, vis dėlto jis reiškia tik tai, kad mažiausiai 6 valandas per dieną šiuos kiaušinius dedančioms vištoms suteikiama galimybė pabūti laisvėje, o vienai vištai tenkantis plotas siekia 0,18 kv. metro.

Ne narvuose auginamų vištų kiaušiniai

Tai ne narvuose auginamų vištų, neturinčių galimybės pabūti laisvėje, kiaušiniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(10)
(6)

Komentarai (7)