Neįtikėtini vargai dėl būsto Londone: skurdžiausi sandėliukai virsta brangiai nuomojamais kambariais (Foto)  (1)

Būsto nuomos klausimas Jungtinės Karalystės gyventojams beveik visada aktualus. Kainoms kylant lyg ant mielių, dėl vieno kambario konkuruoja net keletas gyventojų. Didėjant paklausai, nuoma vis labiau brangsta, o specialistai teigia, kad ši tendencija tik stiprės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodamiesi susidariusia situacija nekilnojamojo turto savininkai nuomojamus būstus „sumeistrauja“ itin išradingai ir rinkoje juos pateikia kaip erdvius bei modernius. Ieškant namų, už kuriuos netektų atseikėti bent pusės algos ir nereikėtų virtuve bei vonios kambariu dalintis su nepažįstamais žmonėmis, būtina apsišarvuoti kantrybe.

Nekilnojamojo turto tyrimų agentūros „Homelet“ duomenimis, vidutinė būsto nuomos kaina per mėnesį Jungtinėje Karalystėje (neįtraukiant sostinės) siekia 739 svaro sterlingus (972,75 euro), tuo tarpu Londone – 1558 svaro sterlingus (2050,80 euro). Nuo 2014-ųjų iki pernai metų pabaigos nuomos kaina šalyje pakilo 4,9 proc. Agentūros tyrimo duomenimis, šiuo metu nuomos kaina Londone yra 106 proc. brangesnė nei likusioje šalies dalyje.

Būsto būklė neatitinka kainos

Kainų burbulas vilioja išnaudoti visas turimo nekilnojamojo turto erdves ir jas desperatiškai ieškantiems būsto siūlyti kaip gyvenamuosius namus. Už kelis šimtus per mėnesį galima išsinuomoti studio butą (kambarį su virtuve vienoje patalpoje bei atskiru vonios kambariu), kuriame dušas įrengtas šalia viryklės.

Arba butą, kuriame lova įtaisyta tiesiai virš dušo kabinos. Kad ir kaip keistai skambėtų, esant milžiniškai paklausai išnuomojami ir tokie nepigūs, keisti ir maži būstai.

Taip pat namų savininkai butais vadina perdarytus garažus, sandėliukus, o kartais net čiužinį spintoje. Viename iš nuomos tinklalapių buvo paskelbta, kad labai pigiai, vos už 160 svaro sterlingų (210,61 euro) per mėnesį, nuomojama „miela palėpės konversija“. Taip pat skelbta, kad gyventi joje gali ne aukštesnis nei 1,64 m ūgio žmogus, nesergantis klaustrofobija.

Nors skelbimas atrodė suklastotas, jis pasirodė bene visose populiariausiose būsto nuomos svetainėse, o būsto nuotraukoje buvo pavaizduota maža erdvė su durelėmis, už kurių ir prasideda nuomojamas „kambarys“.

Didžiausia prabanga Londone – gyventi be nepažįstamų žmonių. Nors namo, buto ar kambario dalinimasis priskiriamas vadinamajai „jaunajai nuomininkų kartai“, smarkiai daugėja vyresnių nei 40-ies metų žmonių, besidalinančių būstą su nepažįstamaisiais. Ši tendencija ypač populiari tarp imigrantų.

Lietuvoje būsto dalinimasis su nepažįstamais žmonėmis populiariausias tarp jaunimo, Didžiojoje Britanijoje – atvirkščiai. Didžiausio būsto dalinimosi nuomos tinklapio Spareroom.co.uk duomenimis, 2009–2014 m. su nepažįstamaisiais gyvenančių 35–44 metų žmonių skaičius išaugo 186 proc., dešimtmečiu vyresnių nuomininkų – dar daugiau. Kylant nuomos kainoms, vien per pastaruosius penkerius metus 45–54 metų žmonių, besidalinančių būstą ne su šeimos nariais, skaičius pakilo 300 proc.

Nuomai Londone – du trečdaliai pajamų

Jungtinėje Karalystėje nuomininkas būsto savininkui sumoka vidutiniškai pusę savo algos, tuo tarpu Londone šis skaičius didesnis – 72 proc. uždirbtų pinigų iškeliauja už stogą virš galvos.

Žinoma, tiek moka tik savo erdvę turėti norintys gyventojai. Mat vieną kambarį name ar bute, priklausomai nuo gyvenamojo rajono, galima išsinuomoti ir už 500 svaro sterlingų (658,15 euro) per mėnesį su visais įskaičiuotais mokesčiais.

Jei mokesčiai neįtraukiami į nuomą, kas mėnesį vienam asmeniui kišenę paploninti dar tenka mažų mažiausiai 100 svaro sterlingų (131,63 eurų). Tiek (priklausomai nuo savivaldybės mokesčio) kainuoja elektra, vanduo, dujos, televizijos licencija, internetas bei Savivaldybės mokestis.

„Homelet“ duomenimis, per pastaruosius metus nuomos kainos pakilo dešimtyje iš dvylikos šalies regionų. Ekspertai tvirtina, kad nuomos kainas rinkoje kelia ir vyriausybės siūloma schema „Padedame nusipirkti“ bei kitos, suteikiančios galimybę pirmą kartą nuosavą būstą įsigyjantiems žmonėms mokėti mažesnį pirminį indėlį bei kitokių lengvatų.

Tvirtinama, kad kainų burbulas nesprogs dar ilgai, mat nuo 2017-ųjų įsigalios padidintas mokesčių tarifas nekilnojamojo turto savininkams, įsigijusiems būstą tam, kad išnuomotų. Šimtai tūkstančių investuotojų Didžiojoje Britanijoje perka namus, o vėliau juos pernuomoja ir būsto paskirtį nurodo jau įsigydami.

Kitąmet mokesčiai tokiems žmonėms padidės dvigubai ar net daugiau. Kai kuriems teks sumokėti daugiau mokesčių, nei gauna pajamų. Tiesa, tai palies tik paskolas pernuomojamų namų įsigijimui paėmusius investuotojus, kurie pajamas už nuomą skiria paskolos išmokėjimui. Ši pataisa skatins savininkus parduoti nuosavybę arba stipriai didinti nuomos kainą.

Nors gyventojai priešinasi gerokai greičiau nei algoms augančioms nuomos kainoms, tačiau nepasitenkinimas rezultatų neduoda. Šiuo metu į vieną laisvą būstą sostinėje pretenduoja apie 10 žmonių.

Pernai Londono gyventojai parengė peticiją dėl kainų mažinimo. Ją pasirašė šimtai tūkstančių, o dokumentas piketo metu buvo perduotas miesto merui Borisui Johnsonui, bet tai niekaip nepakeitė susidariusios situacijos.

Londone nuomai brangstant žaibiškai, iš jo išsikrausto vis daugiau šeimų, norinčių, kad ir nuomotų, bet savo namų, kurių netektų su niekuo dalintis.

Per paskutinius 2015-ųjų mėnesius nuomos kainos ne tik kilo, bet kai kur ir mažėjo. Pavyzdžiui, Šiaurės Vakaruose išlaidos nuomojamam būstui sumažėjo 5,1 proc., o Šiaurės Airijoje – 0,6 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai (1)