Gydytojas psichoanalitikas paaiškino, ką košmarai atskleidžia apie jūsų asmenybę  (0)

Kartais sapnuose regime malonius vaizdinius, o kartais – siaubingus košmarus. Bet kuris sapnas – tam tikra paslaptis, kurią nubudę bandome iššifruoti į pagalbą pasitelkę sapnininkus ar sapnų aiškintojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, ką iš tiesų kiekvienam iš mūsų reiškia sapnas, paaiškino Valakupių psichoterapijos centro gydytojas psichoanalitikas Raimundas Milašiūnas.

Pasąmonė turi savo tvarką

Visi neuromokslų atstovai turi savo versijas apie sapnus, tačiau psichoanalitikai teigia, kad žmonės sapnuoja tam, kad apsaugotų savo miegą. „Miego metu iš smegenų struktūros ir pasąmonės pradeda plisti informacija, kuri yra tam tikras dirgiklis. Ir jei nebūtų jokios cenzūros ar filtrų, kurie sustabdytų impulsų plitimą, žmogus paprasčiausiai atsibustų.

Dirginimas plinta į žmogaus priekines smegenis, kuriose yra motoriniai centrai. Taip pat yra tam tikros struktūros smegenyse – emocinė sistema, prieškaktinės sritys, kurios yra tam tikras superego filtras.

Dėl tos priežasties dirgikliai yra sustabdomi ir per momenines smegenų sritis paverčiami ir nukreipiami į pakaušį. Jame yra regos centrai, kurie virsta tam tikrais vaizdiniais, kuriuos žmogus mato. Kitaip tariant, jei to proceso nebūtų, žmogus nustotų miegoti ir būtų pažadintas“, – detaliai aiškino psichoanalitikas.

Jis tvirtino, kad kiekvieno žmogaus regimi vaizdiniai skiriasi. „Žmogaus pasąmonė yra tai, kas vyksta vidiniame pasaulyje. Sapnai yra tai, ko neįsisaviname ir kas yra už mūsų suvokimo ribos. Kai mes būdraujame ir būname ne miego būsenoje, tai mūsų cenzoriai ir superego stabdo pasąmonės pasireiškimą, dirgiklius ir impulsus, kadangi jie dažniausiai sąmonėje nepriimtini.

Tačiau kai žmogus užmiega, užmiega ir vidiniai cenzoriai, todėl ir atsiranda tam tikri vaizdiniai. Kiekvienas turime skirtingus išgyvenimus ir patirtis, tad visi regime skirtingus sapnus.

Vieni jų būna malonūs, kiti – košmariški. Iš esmės, pasąmonė turi savo tvarką. Sąmoningam žmogui ji atrodytų tarsi totalus chaosas, nes sapno metu neegzistuoja nei vietos, nei laiko rėmai. Žmogus kažko trokšta, todėl gali atsirasti bet kur ir bet kada. Būtent todėl gana dažnai sapnai būna chaotiški“, – vieną iš versijų, kodėl sapnuojame malonius sapnus arba košmarus, pateikė pašnekovas.

Sapnus aiškinti – būtina

Jis įsitikinęs, kad košmarai gali sapnuotis ir tuo atveju, jei žmogus susiduria su vidiniais konfliktais ar prieštaravimais. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad sapnuose bus užkoduota informacija, kurią reikia suprasti tiesiogiai. Psichoanalitikas įsitikinęs, kad bet kokiu atveju reikia ieškoti simbolių ir jais vadovautis – viskas, ką matome spanuose, yra šiek tiek iškreipta ir neatspindi to, kas vyksta žmogaus viduje.

Psichoanalitikas Zigmundas Froidas sakė, kad sapnai – karališkas kelias į mūsų pasąmonę. Tam pritaria ir R.Milašiūnas, teigiantis, kad sapnus visada būtina aiškinti. „Tik dabar į sapnus žiūrime kiek kitaip nei pats Z.Froidas. Jis savo laiku kūrė universalius simbolius ir tikėjo, kad tą pačią reikšmę galima pritaikyti kiekvienam.

Kadangi jis daug kalbėjo apie seksualumą, tai visi faliniai objektai, tokie kaip medžiai ar stulpai simbolizavo vyrišką lytinį organą, o erdvės ir talpos – moterišką. Jis teigė, kad plaukimas – gimimo reikšmė, o kelionės – mirties. Tačiau nereikėtų visko absoliutinti.

Kiekvieną kartą, kai žmogus ima pasakoti savo sapną, aš klausiu, ką jam pačiam jis galėtų reikšti. Juk vienam žmogui vairuoti automobilį reiškia galimybę valdyti pasaulį, o kitam tai – baimė, kančia ir noras nuo kažko pabėgti. Todėl svarbu žinoti, ką kiekvienas simbolis reiškia konkrečiam asmeniui“, – paaiškino pašnekovas.

Jis teigė, kad visi žmonės sapnuoja, tačiau ne visada sapnus galime prisiminti. Taip yra todėl, kad kartu su žmogumi miega ir superego – vadinamasis vidinis cenzorius, kuris ima veikti iš karto, vos tik nubundame. „Gali būti, kad atsibudus jis išstumia į pasąmonę tuos sapnus ir simbolius, kurie gali atrodyti grėsmingi ir pavojingi mūsų psichikai.

Visgi jei nubundate po košmaro, reikėtų pabandyti išsiaiškinti, kas vyksta jūsų vidiniame pasaulyje. Dar didesnį dėmesį atkreipkite į pasikartojančius sapnus – analizuokite regėtus simbolius. Labai svarbu išsiaiškinti, ką pasąmonė bando jums pranešti“, – patarė R.Milašiūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gerda Morozovienė
(15)
(8)
(7)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: