150 tūkst. "žuvusių" pingvinų apokalipsė? Ekspertai mano, kad jie tiesiog išplaukė gyventi kitur  (2)

Tikėtis, kad 150 tūkst. Adelės pingvinų netrukus iš anapus suniūniuos "Hello from the Other Side", dar nereikėtų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-18 150 tūkst. "žuvusių" pingvinų apokalipsė? Ekspertai mano, kad jie tiesiog išplaukė gyventi kitur  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš keletą dienų milijonai internautų nuoširdžiai apraudojo net 150 tūkst. Adelės pingvinų iš Rytų Antarktidos. Mat pasklido žinia, kad šitiek jų pražudė į Sandraugos įlanką įsirėžęs "gigantiškas ledkalnis" B09B. Pingvinus tyrinėjantys mokslininkai mano, kad pingvinai dingo, bet ne žuvo – greičiausiai jie "emigravo". Ten, kur gyventi geriau.

O iš tikrųjų ledkalnio B09B vizito į Sandraugos įlanką atomazga – ne tokia kruvina ir makabriška, mano gamtos tyrinėtojai. Visų pirma, įlankoje nebuvo pastebėta gausybės žuvusių pingvinų – niekas nerado 150 tūkst. pingvinų palaikų. Ar bent keleto tūkstančių. Mokslininkai mano, kad didžiulė pingvinų kolonija tiesiog migravo kiton vietovėn – ten, kur gausiau maisto.

"Kai pingvinams pasidaro sunku susimedžioti maisto, jie tiesiog atsistoja ir iškeliauja į maistingesnes teritorijas, - paaiškino pingvinų tyrinėtoja iš Minesotos universiteto (JAV) Michelle LaRue. – Tai, kad kolonijos perėjimo vietoje pastebėta kur kas mažiau individų, dar nereiškia, kad visi kiti žuvo. Jie drąsiai galėjo migruoti kur nors kitur.

Reiktų nepamiršti ir to, kad "gigantiškas ledkalnis" B09B į Sandraugos įlanką įsirėžė dar 2010 m. Iki tol įlankos vandenys retai kada būdavo padengti ledu, atkreipia dėmesį Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai. Ledkalnis savotiškai užkimšo įlanką, todėl tai buvo susieta su Denisono kyšulyje gyvenusia maždaug 150 tūkst. pingvinų kolonija, kurios pastaraisiais metais ten nebematyti. Juos nuo atviros jūros atkirto apie 60 km pločio ledo laukas, kurio storis – iki 3 metrų.

"Kai įlankos vandenys atviri, Denisono kyšulyje lizdus suko ir atžalas perėjo didžiulė Adelės pingvinų kolonija – jai buvo patogus priėjimas prie atviros jūros, kurioje pingvinai medžioja r maitinasi, - rašoma mokslininkų tyrimo ataskaitoje. – O atsiradus 60 km pločio ledo kliūčiai (2013 m. gruodžio palydovinių nuotraukų duomenimis), pingvinams susidarė nemenkas gabaliukas kelio, kurį tektų įveikinėti pėsčiomis."

Mokslininkai pranešė, kad 2011 m. matyta 150 tūkst. neskraidančių sparnuočių kolonija dabar susitraukė vos iki 10 tūkst. individų. Jei ledkalnis neištirps ar nepasitrauks, kolonija per kitus 20 metų apskritai išnyks. Mat jau dabar kolonijoje "nebūdingai tylu", atšiaurūs vėjai pusto "šimtus paliktų kiaušinių" ir "šalčio mumifikuotų ankstesnių vadų jauniklių palaikus".

Tačiau M. LaRue  primena, kad pingvinų kolonijų perėjimo vietose nėra neįprasta rasti sušalusių gentainių palaikų, mat dėl šalčio ir sauso klimato tie palaikai nesuyra ir mumifikuojasi, rašo Live Science. Ir apskritai, sušalusių (ir labai seniai sušalusių) pingvinų (ir ruonių) mumijų randama visame sausame ir šaltame Antarktidos žemyne.

"Nežinau, kas šiai kolonijai nutiko iš tikrųjų – tai išties įdomus atvejis, - pripažįsta amerikiečių mokslininkė.

Beje, Denisono kyšulio pingvinų kolonijos emigracijos scenarijaus neatmetė ir tie patys australų mokslininkai, iš kurių straipsnio buvo išpūsta 150 tūkst. pingvinų apokalipsės istorija. Jie teigia, kad Adelės pingvinai iš tikrųjų galėjo migruoti į kitą perėjimo vietą.

Be kita ko, pingvinus tyrinėjančios mokslininkės vertinimu, net jei tai būtų tiesa ir tie 150 tūkst. pingvinų iš tikrųjų būtų žuvę, apokalipse to nereikėtų vadinti, nes 2011 m. duomenimis iš viso Antarktidoje gyvena apie 7 mln. Adelės pingvinų.

Tai – ne pirmas atvejis, kai Adelės pingvinai išžygiavo į kitą teritoriją. Kai 2001 m. ledkalnis atslinko į pietinius Roso jūros vandenis, Roso salos pingvinai persikraustė į gretimas kolonijas. Kai ledkalnis sueižėjo ir ledus išnešiojo vandenys, pingvinų kolonija grįžo į savo teritoriją.

Mokslininkai ruošiasi grįžti į Denisono kyšulį stebėti gerokai praretėjusios pingvinų kolonijos gyvenimą ir tikisi, kad jos populiacija pasieks ankstesnius skaičius, vos tik Sandraugos įlankoje sueižės nekviestasis ledkalnis.

Ta džiugia proga kviečiame prisiminti nors ir ne Adelės, bet vis dėlto pingvinų (šiuo atveju – imperatoriškųjų) žygiavimo ypatumus filmuotoje istorijoje "Tai ką darom, vyrai?" Pingvinus nerealiai sunervino ištempta valties virvė"

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (2)