Altajaus kalnuose rasta 1,5 tūkst. metų senumo mumija su apavu, stulbinamai panašiu į "Adidas" batus  (8)

Mongolijos vakarinėje dalyje stūksančiuose Altajaus kalnuose, 2 803 metrų aukštyje rasta, kaip manoma, tiurkų tautybės moters mumija, kuriai – apie 1,5 tūks. metų. Žmogaus kūno palaikai susukti į audeklą, iš kurio kyšo netikėtumas – mumijos kojos, apautos avalyne, kuri stulbinamai panaši į "Adidas" sniego batus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Asmuo, kurio palaikus aptikome, nebuvo kilmingas – veikiausiai tai yra moters mumija, kadangi kapavietėje neradome lanko ir/ar strėlių, - pasakoja tyrėjas iš Khovdo muziejaus (Mongolija) B. Sukhbaataras. – Dabar atsargiai mėginame išvynioti palaikus iš įkapių audeklo, o užbaigus šį procesą specialistai galės pateikti tikslesnės informacijos apie mumijos lytį."

Mumijos kapavietėje archeologai taip pat rado balną, kamanas, molinę vazą, medinį dubenį, geležinį katiliuką, arklio liekanas ir keturis skirtingus dulus (nacionaliniai mongolų rūbai). Radimvietėje taip pat aptikta paklodžių, avies galva ir kelioninis krepšys, į kurį buvo sukrauta visa galinė avies kūno dalis, ožkos kaulai ir mažas odinis maišelis gėrimams nešiotis.

Savaime suprantama, neįmanoma neatkreipti dėmesio į nagingai dekoruotą mumijos apavą, kurio juostelės perša mintį, jog avalynė siūta "Adidas" gamykloje. Tačiau apavo autentiškumu vargu ar galima abejoti, tad panašumas į "Adidas" produkciją, žinoma, tik atsitiktinis.

"Tai – pirma tokia rasta tiurkų kapavietė Mongolijoje ir, ko gero, visoje Centrinėje Azijoje, - pabrėžė B. Sukhbaataras. – Tai – labai retas radinys. Kape rasti artefaktai byloja apie tiurkų tikėjimą ir ritualus. Įdomu tai, kad tiurkai naudojo ne tik avių vilną, bet ir kupranugarių vilną. Iš kapavietėje rastų daiktų datavimo galima spręsti, jog kūnas buvo palaidotas maždaug VI a."

Muziejaus darbuotojams apie kalnuose galimai esančią kapavietę pranešė virtos kerdžius.

"Kapas rastas 2 803 m. virš jūros lygio, - pridūrė muziejaus darbuotojas. – Tokiame aukštyje oras yra retesnis ir šaltesnis, todėl kapas taip gerai išsilaikė. Kapo gylis – 3 metrai. Artefaktai byloja, kad šiose vietose gyvenę tiurkai buvo labai nagingi klajokliai. Turint omenyje, kad kape palaidotas nekilmingas, paprasta žmogus, galima daryti išvadą, kad tiurkai buvo puikūs amatininkai."

Altajaus kalnai driekiasi Sibire – Rusijos, Mongolijos, Kinijos ir Kazachstano teritorijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(12)
(28)

Komentarai (8)