Egipto mumijos pasendintos 2000 metų  (0)

Mumijos yra senos. Ne, rimtai: Senovės Egipte mirusieji buvo mumifikuojami 2000 metų anksčiau, nei manyta iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo manoma, kad iki maždaug 2500 p.m.e, kai egiptiečiai norėdavo mumifikuoti savo mirusiuosius, jie paguldydavo suvyniotus kūnus lauke ir sunkų darbą palikdavo atlikti karštam, sausam orui ir dykumos smėliui. Tikslingas mumifikavimas su aliejais ir dervomis buvo laikomas daug vėlesniu pasiekimu.

Bet seniausios žinomos Egipto kapavietės datuojamos 4500 – 3350 p.m.e. Tai sukėlė kai kuriems egiptologams įtarimą, kad mumifikacija pradėta anksčiau, tačiau nebuvo tvirtų to įrodymų. Dabar pirmą kartą buvo atlikta šių senovinių kapaviečių raiščių, odos ir apklotų cheminė analizė.

Stephenas Buckley'is iš Jorko universiteto JK su kolegomis, siekdami identifikuoti lipnią, į karamelę panašią dervą ant El-Badari regione pietinėje Egipto dalyje rastų kūnų lininių vyturų, pasinaudojo chromatografija.

Dervoje buvo „tie patys ingredientai, daugmaž tokiomis pat proporcijomis“, kaip ir daug vėlesnėse rastose mumijose, sako Buckley'is. Augalų aliejų, gyvūnų riebalų, cukrų, spygliuočių sakų, natūralių naftos produktų ir aromatinių antibakterinių agentų mišinys sudarydavo vabzdžius atbaidančių ir kūną saugančią masę.

„Žinojome iš stebėjimų, kad šiais seniausiais laikais buvo taikomas dirbtinis kūnų išsaugojimas, bet šis tyrimas tiksliai parodė, kokias medžiagas jie naudoj“, sako Johnas Tayloras iš Britų muziejaus Londone, JK.

Tayloras priduria, kad šie ankstyvieji egiptiečiai akivaizdžiai buvo įgudę balzamuotojai, kadangi naudojo sudėtingus ingredientų mišinius. Todėl, „mumifikavimas galėjo prasidėti netgi dar anksčiau“.

Žurnalo nuoroda: PLoS ONE, 10.1371/journal.pone.0103608


Anna Williams
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (0)