Neįtikėtina: mokslininkai sukūrė permatomą medieną (Video)  ()

Mokslininkų komanda iš Stokholmo (Švedija) Karališkojo technologijų instituto sukūrė permatomą medieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra chemiškai „nurengta“ plona mediena. Kuomet ligninas (augalus sutvirtinanti medžiaga) yra pašalinamas, mediena tampa balta. Bet kadangi mediena natūraliai nėra permatoma, mokslininkai tokį įspūdį pasiekia nanodalelėmis.

Kuomet medienos ląstelių sienelės yra nuimamos, į medieną įterpiamas permatomas polimeras, tokiu būdu sujungiant optines šių medžiagų savybes.

Mokslininkai teigia, kad tokia mediena galėtų būti panaudota vietoje veidrodinio stiklo – pro langus, pagamintus iš tokios medienos, prasiskverbtų pakankamai šviesos, tačiau iš išorės jie būtų tik pusiau permatomi.

Tokia mediena taip pat galėtų padėti sumažinti energijos suvartojimą. Remiantis atliktu tyrimu, statybų sektorius suvartoja apie 30–40 procentų visos elektros energijos. Dėl to siekiama sumažinti energijos sunaudojimą statybų sektoriuje.

Saulės šviesa – nemokama, švari ir neišsemiama. Peršviečiami pastatai gali prisidėti prie energijos sunaudojimo mažinimo, kadangi natūrali šviesa gali bent jau iš dalies pakeisti dirbtinę.

Mokslininkų komanda teigia, kad ir toliau dirbs prie šio projekto su įvairiomis medienos rūšimis ir tikisi dar labiau padidinti šviesos pralaidumą.

Be to, mediena, anot mokslininkų, yra labiausiai pastatuose naudojama biologinės kilmės medžiaga. Geriausia yra tai, kad ši medžiaga yra išgaunama iš atsinaujinančių šaltinių. Ji taip pat turi puikias mechanines savybes – yra tvirta, mažo tankio ir šiluminio pralaidumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(11)
(6)

Komentarai ()