Štai kodėl daug žmonių nepasitiki tradicine medicina: paskelbta kiek žmonių miršta dėl gydytojų klaidų  (8)

Medicininės klaidos yra trečia pagal dažnumą mirties priežastis Jungtinėse Valstijose, rodo tyrimas, kurio rezultatus trečiadienį paskelbė medicinos žurnalas BMJ.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 metais mažiausiai 250 tūkst. žmonių mirė ne nuo ligų ar sužeidimų, dėl kurių siekė gydymo ligoninėje, o dėl klaidų, kurių galima išvengti, parodė tyrimas.

Tai daugiau nei skaičius žmonių, mirusių dėl insulto ir Alzhaimerio ligos drauge sudėjus, o dažnesnės mirties priežastys Jungtinėse Valstijose yra tik širdies ligos ir vėžys, kurie pareikalauja maždaug po 600 tūkst. gyvybių per metus.

Mirties dėl medicininių klaidų atvejų skaičius būtų dar didesnis, jei būtų atsižvelgiama ir į senelių namus, neįgaliųjų priežiūros įstaigas bei ambulatorinę priežiūrą.

„Žmonės nemiršta tiesiog nuo bakterijų ir aterosklerozinės plokštelės širdyje; jie miršta nuo bendravimo sutrikimų, suskaldytos sveikatos priežiūros sistemos, diagnozavimo klaidų ir perdozavimo“, – sakė Martinas Makary, Johnso Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos Baltimorėje profesorius ir pagrindinis studijos autorius.

„Bendrai tai reiškia trečią pagrindinę mirties priežastį Jungtinėse Valstijose“, – sakė jis AFP ir pridūrė, kad tai viena iš mažiausiai nušviečiamų sveikatos apsaugos visame pasaulyje problemų.

Vienos ankstesnės studijos metu buvo nustatyta, kad tas skaičius yra nuo 250 tūkst. iki 440 tūkst. per metus.

Ekspertai nežino tikslaus skaičiaus žmonių, kurie miršta dėl prastai atliktų operacijų, klaidingų receptų ar kompiuterių gedimų, nes paprasčiausiai niekas tokių atvejų neskaičiuoja.

Drauge su daugiau kaip šimtu kitų valstybių, JAV naudojasi Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama nacionalinių statistinių duomenų rinkimo sistema, pagal kurią nekaupiami duomenys apie medicinines klaidas.

„Nacionalinių duomenų nebuvimas akcentuoja sisteminio šios problemos matavimo būtinybę“, – sakė M.Makary.

Tarp kitų svarbių mirties priežasčių 2013 metais Jungtinėse Valstijose buvo nelaimingi atsitikimai (133 000), diabetas (76 500), gripas ar plaučių uždegimas (55 000) ir savižudybės (43 000), nurodo Nacionalinis sveikatos statistikos centras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(13)
(10)
(3)

Komentarai (8)