Išsitirti sveikatą namuose dar nebuvo taip paprasta: sužinokite kaip  ()

Namuose atliekamų greitųjų testų, skirtų sveikatos problemų diagnostikai, išpopuliarėjimas dažnai siejamas su nėštumo testų atsiradimu. Tačiau šiuolaikiniai diagnostikos testai toli gražu neapsiriboja vien nėštumo nustatymu. Dabar šiais testais galima nustatyti žymiai daugiau įvairių ligų ir sveikatos problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greitoji diagnostika yra puikus ligų prevencijos būdas ir galimybė anksti aptikti ligą.

Greitieji testai, kuriuos galima atlikti namuose, yra lengvai prieinami bet kur gyvenančiam bet kokio amžiaus žmogui. Ypač greitieji testai aktualūs jaunimui, kuris linkęs į eksperimentus, nesaugų elgesį, galintį pakenkti sveikatai.

Šie testai suteikia vertingos informacijos apie žmogaus sveikatos būklę, juos paprasta naudoti: dažniausiai pakanka kraujo lašo ar šlapimo mėginio.

Juos žmonės renkasi dėl konfidencialumo, santykinai nedidelės kainos ir gana paprasto gautų rezultatų interpretavimo. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į tai, kad testas išlieka testu ir jokiu būdu neprilygsta gydytojo atliekamai ligos diagnostikai.

Tikslumas

Nors gamintojai žada beveik šimtaprocentinį šių testų tikslumą, nesilaikant rekomendacijų testo patikimumas gali sumažėti. Be to, svarbu suprasti, kad vien testo rezultato nepakanka ir atlikti tikslią bei kompetentingą diagnozę gali tik gydytojas.

Medicininio išsilavinimo neturintys asmenys gali klaidingai interpretuoti gautus testo rezultatus, tarkime, padidėjęs prostatos specifinio antigeno (PSA) lygis kraujyje nebūtinai reiškia, jog sergama prostatos vėžiu. O gavus neigiamą testo rezultatą nevertėtų numoti ranka, ypač tais atvejais, kai negaluojama.

Rūšys

Yra kelios namuose atliekamų diagnostinių testų rūšys. Vienu atveju atlikdamas testus asmuo pats paima šlapimo ar kraujo mėginį, atsižvelgdamas į instrukciją, ir interpretuoja gautus rezultatus. Tačiau egzistuoja ir kitos rūšies testai, kai paimta tiriamoji medžiaga siunčiama į laboratoriją, o rezultatai po kelių dienų ar savaičių pranešami telefonu arba internetu. 

Šiuo metu naudojama gana nemažai greitųjų diagnostinių testų:

1) lytinių ir urologinių ligų – sifilio, chlamidiozės, pienligės, trichomonozės, gardnerelos, trichomonozės, kandidozės – bei šlapimo takų infekcijų testai;

2) infekcinių ligų – mononukleozės, ŽIV, Laimo ligos, A grupės streptokokų, rotavirusinės infekcijos – testai;

3) vėžinių susirgimų – ankstyvojo žmogaus papilomos viruso, prostatos ir storosios žarnos vėžio – testai;

4) virškinimo trakto sutrikimų – celiakijos, kepenų funkcijos, H. pylori infekcijos – testai;

5) endokrininių sutrikimų – menopauzės, nepakankamo skydliaukės aktyvumo, diabeto, inkstų nepakankamumo, mikroalbumino, kardiovaskulinės rizikos – bei gliukozės ir trigliceridų testai;

6) alerginių susirgimų testai;

7) šeimos planavimo – ankstyvojo nėštumo, ovuliacijos, vyrų vaisingumo, priešlaikinio gimdymo ir vaisiaus vandenų nutekėjimo – testai;

8) narkotinių medžiagų diagnostikos testai;

9) kraujo krešėjimo rodiklių testai;

10) imuniteto diagnostikos – geležies stokos, atsparumo stabligei ir laisvųjų radikalų – testai.

Įsigijimo galimybės Lietuvoje

Diagnostinių testų kiekvienas gali įsigyti vaistinėse. Svarbu, kad vaistininkas paaiškintų, kaip naudotis testu. Taip pat šiuos testus galima įsigyti ir internetinėse vaistinių parduotuvėse.

Patarimai, kaip elgtis su namų sąlygomis atliekamais diagnostiniais testais:

1) Prieš naudodami testą būtinai patikrinkite jo tinkamumo naudoti laiką.

2) Perskaitykite instrukcijas ir nuosekliai jų laikykitės.

3) Perpraskite testavimo procedūrą ir numatykite veiksnius, kurie gali paveikti testo tikslumą.

4) Jei testo rezultatai kelia abejonių, kreipkitės į pirminės sveikatos priežiūros specialistą arba gamintoją.

5) Naudokite tikslius laiko matavimo prietaisus.

6) Esant teigiamam diagnostinio testo rezultatui, kreipkitės į pirminės sveikatos priežiūros specialistą.

7) Neigiamą diagnostinio testo rezultatą aptarkite su pirminės sveikatos priežiūros specialistu, ypač jei jaučiate kokius nors simptomus ar turite kitų nusiskundimų.

8) Jei turite regos sutrikimų ar problemų su judėjimu, atlikdami diagnostinį testą kreipkitės pagalbos į kitą asmenį.

9) Jei turite kraujo krešėjimo sutrikimų, kad nepasireikštų sunkus kraujavimas imant kraujo mėginį iš piršto, prieš naudodami testą pasitarkite su pirminės sveikatos priežiūros specialistu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()