Mokslinis tyrimas atskleidė, kaip iš tikro veikia akupunktūra  (10)

Nuo 2009 metų Jungtinės Karalystės akupunktūra buvo rekomenduojama, kaip priemonė gydyti lėtiniam nugaros skausmui. Tačiau mokslininkai įrodė, kad ši procedūra yra ne daugiau nei placebas ir turėtų būti nebenaudojama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Deja, nėra pakankamų įrodymų, kad kai kurie plačiai naudojami gydymo metodai yra veiksmingi, – sako profesorius, klinikinės praktikos direktorius Markas Bakeris, reaguodama į naują ataskaitą. – Pavyzdžiui, akupunktūra nebėra rekomenduojama nugaros skausmų mažinimui, nes trūksta įrodymų, jog tai efektyvi priemonė“.

Studijos autoriai palygino kelis klinikinius tyrimus, kurie analizavo akupunktūros veiksmingumą. Jie nustatė, kad nors daugeliu atvejų atrodė, kad jaučiama šio metodo nauda, tačiau iš tiesų tai buvo tik placebo efektas. Jie taip pat nustatė, kad nugaros skausmų malšinimui, nebuvo veiksmingas ir paracetamolis.

Vietoj to, autoriai rekomenduoja reguliariai mankštintis bei gydyti nugaros skausmus su specialistų pagalba, o smarkiau suskaudus pasitelkti nesteroidinius priešuždegiminius vaisus.

„Sveikatos rekomendacijose pažymima, kad mažai tikėtina, jog akupunktūra turi tam tikrą biologinį poveikį, tačiau tai gali veikti raminamai, atpalaiduoti ir taip pagerinti psichologinę paciento būklę“, – aiškina raumenų ir kaulų gydytojas dr. Ianas Bernstein.

Akupunktūros veiksmingumo tyrimai buvo atlikti po aršių diskusijų apie  homeopatiją. Ši priemonė taip pat sulaukė nemažos kritikos iš daugelio tyrėjų bei mokslininkų. Jie teigia, kad abu gydymo metodai yra nepakankamai efektyvūs ir nėra verti valstybės finansavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(19)
(18)

Komentarai (10)