Drama Cincinačio zoologijos sode: nušautas gorilos patinas, voljero griovyje vilkęs į jį įkritusį 4-metį berniuką (Video)  (20)

Cincinačio zoologijos sodo darbuotojai šeštadienio popietė nušovė 17 metų gorilos patiną Harambę, kuris iš vandens traukė į voljerą juosiantį vandens griovį įkritusį 4 metų amžiaus berniuką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zoologijos sodo atstovai teigia, kad berniukas krito iš 3-4 metrų aukščio, tačiau skęsti nepradėjo, nes buvo negilu. Tačiau berniuku susidomėjo ir prie jo prisitatė 180 kg sverianti žmogbeždžionė, vardu Harambė. Berniukas vandenyje prabuvo apie 10 minučių, tačiau gorilos patinas buvo nušautas, kai berniukas atsidūrė gyvūnui tarp kojų.

Nors zoologijos sodo darbuotojai vis dar aiškinasi aplinkybes, kaip berniukas galėjo atsidurti voljero griovyje, manoma, kad jis užsirepečkojo ant voljero barjero ir, praradęs pusiausvyrą, nukrito į griovį su vandeniu.

Incidento metu voljere buvo iš viso trys gorilos. Dvi pateles pavyko iškart nuvilioti į kitą vietą. O trečioji gorila, patinas Harambė liko voljero teritorijoje su vaiku.

Šeštadienį vaizdo portale Youtube pasirodė kvapą gniaužiantys filmuoti incidento kadrai, kuriuose užfiksuotas berniukas, sėdintis griovio vandenyje, kurio jam – iki juosmens, o aplink jį vaikštinėja beveik 200 kg sveriantis gorilos patinas. Panikos apimti zoologijos sodo lankytojai ėmė šūkauti, ir Harambė nusprendė berniuką nuvilkti kiton vieton. Tai sukėlė dar didesnį triukšmą. Pastarieji momentai iš dramatiškos vaizdo medžiagos iškirpti.

Berniukas su rimtais sužalojimais, tačiau nepraradęs sąmonės buvo nuvežtas į Cincinačio Vaikų ligoninę. Ligoninės atstovai pareiškė negavę artimųjų sutikimo skelbti kokią nors informaciją apie berniuko sveikatos būklę.

Zoologijos sodo direktorius Thane'as Maynardas pasakojo, kad speciali reagavimo į pavojingą gyvūnų elgesį komanda, kuri ruošiasi panašaus pobūdžio incidentams, nusprendė, kad berniukas atsidūrė "situacijoje, kurioje jo gyvybei iškilo pavojus", todėl buvo nuspręsta gorilą nušauti.

"Priimti tokį sprendimą buvo labai nelengva, tačiau tai buvo teisingiausias sprendimas konkrečiomis aplinkybėmis – jie išgelbėjo berniuko gyvybę, - pareiškė Th. Maynardas. – Priešingu atveju, viskas būtų galėję baigtis daug liūdniau."  

Th. Maynardo teigimu, nebuvo panašu, kad gorila puola vaiką, tačiau jis pabrėžė, kad gorilos yra "ypatinga fizine jėga pasižymintys padarai", o tai šioje situacijoje buvo pernelyg pavojinga – gorila galėjo berniuką pražudyti netyčia.

Cincinačio priešgaisrinės tarnybos ataskaitoje rašoma, kad "gorila berniuką šiurkščiai tempė ir sviedė jį ant žemės".

Th. Maynardas paaiškino, kodėl šiuo atveju nebuvo pasirinktas sprendimas beždžionę užmigdyti – "migdomieji gyvūno sąmonę būtų blokavę neiškart – mes negalėjome rizikuoti berniuko gyvybe."

Zoologijos sodo direktorius taip pat atkreipė dėmesį, kad tai buvo pirmas atvejis, kai specialiojo gyvūnų tramdymo būrio pareigūnams teko žvėrį nušauti. Šią dieną jis pavadino liūdniausia zoologijos sodo istorijoje.

Harambė į Cincinačio zoologijos sodą buvo perkeltas 2015 m. iš Gladžio Porterio zoologijos sodo Bronsvilyje (Teksasas, JAV), kuriame gyvena 11 gorilų.

Beje, incidento išvakarėse, penktadienį gorilai Harambei sukako 17 metų. Zoologijos sodo administracija ta proga socialiniame tinkle Facebook kvietė lankytojus Harambę pasveikinti su 17-uoju gimtadieniu.

Šių metų kovą buvo kilęs kitas incidentas: radę praviras narvo duris, du smalsūs baltieji lokiai nusprendė išeiti apsižvalgyti į specialiąsias patalas. Tiesa, lankytojai į jas neįleidžiami, todėl lokių ir lankytojų akistatos buvo išvengta. Tąkart meškos per porą valandų buvo saugiai grąžintos į savo voljerą.


 

(9)
(17)
(-8)

Komentarai (20)