Tai ką pirmiausia pamatote šiame paveiksle, pasako daug apie jūsų smegenis (Foto)  (3)

Daugelis dailės genijaus Salvador Dalí siurrealistinių paveikslų žaidžia su mūsų smegenimis. Vienas iš garsiausių jo darbų – „Vergų turgus ir Voltero biustas“, šiuo metu Glazgo universiteto mokslininkams padeda suprasti, kaip mūsų protas apdoroja vaizdinę informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „Scientific Reports“.

1940 metais nutapytame paveiksle yra pavaizduota optinė iliuzija, kurioje prancūzų filosofo Voltairo veidas susideda iš dviejų vienuolių figūrų. Nors įdėmiau pasižiūrėjus, galite išvysti abu vaizdus, tačiau žmonės iš pirmo žvilgsnio įžiūri vieną arba kitą variantą.

Mokslininkai paprašė žmonių pažvelgti į paveikslą ir pasakyti, ką jie mato, o tuo metu tyrė jų smegenų veiklą.

Kaip ir buvo tikėtasi, žmonės, kurių dešinysis smegenų pusrutulis yra aktyvesnis, greičiau apdorojo atvaizdą iš kairės pusės, o kita smegenų pusė – iš dešinėje. Tačiau tai vyko tik pirmas žiūrėjimo sekundes. Vėliau abu pusrutuliai pradėjo bendrauti ir iššifravo pilną vaizdą.

Kalbėdamas su televizija BBC profesorius Filipas Schynsas sakė: „Po maždaug 100 milisekundžių žiūrėjimo į paveikslą, smegenys apdorojo labai konkrečius fragmentus, tokius kaip kairė akis, dešinė akis, nosies ir lūpų kampučiai“.

„Bet po maždaug 200 milisekundžių... sureagavo abu smegenų pusrutuliai ir iššifravo visą vaizdą“, – aiškina jis.

Vis dėlto, mokslininkams dar nėra aišku, koks smegenų mechanizmas atsakingas už tai, kokį atvaizdą mes pamatysime pirmiausia. Nepaisant to, komanda pasiryžusi tęsti savo tyrimus ir geriau pažinti šiuos procesus.

Profesorius Schynsas tvirtino, kad šie tyrimai padės robotikoje, nes remiantis jo rezultatais galima stiprinti robotų gebėjimą apdoroti vaizdinius duomenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(79)
(-48)

Komentarai (3)