Staigmenėlė: NASA skelbia atradusi ANTRĄJĮ Žemės mėnulį (Video)  (1)

NASA skelbia netikėtą naujieną – panašu, kad mūsų Žemė turi ne vieną, o du mėnulius. Antrąjį mėnulį astronomai Haleakala teleskopu Havajuose (JAV) pastebėjo tik dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, antrasis mėnulis – gerokai mažesnis. Nors šis mažu asteroidu laikytinas dangaus kūnas aplink Žemę skrieja jau beveik 100 metų, jį astronomai pastebėjo tik dabar.

Asteroidas, pavadinimu 2016 HO3, skrieja ir aplink Saulę, ir aplink Žemę. Už Žemės orbitos senbuvį Mėnulį jis mažesnis ne šimtus, o net tūkstančius kartų – NASA mokslininkai mano, kad jo skersmuo nesiekia nė kilometro.

Šiaip ar taip, naujasis Žemės mėnuliukas 2016 HO3 yra įkalintas orbitoje aplink Žemę ir neturi galimybių savarankiškai iš jos ištrūkti.

Nors daugelis gamtinių planetos palydovų (mėnulių) aplink planetas skrieja apskritimo pavidalui artimomis orbitomis, Žemės mėnuliuko orbita yra gerokai ištempta į elipsę - kvazi-palydovą 2016 HO3 ir Žemę skiria nuo 38 iki 100 atstumų ligi Mėnulio. Kadangi nuo Žemės iki Mėnulio vidutiniškai yra apie 385 tūkst. km, išeitų, jog mažąjį Mėnulio brolį ir Žemę skiria nuo 14,6 mln. iki 38,5 mln. km.

Astronomų teigimu, Žemės sistemos pagrandukas 2016 HO3 aplink mūsų planetą skrieja "lyg šokio sūkuryje". Panašu, kad naujasis Žemės kvazi-palydovas aplink mūsų planetą šoks dar ne vieną šimtmetį.

"Maždaug prieš 10 metų Žemės apylinkėse buvo pastebėtas kitas asteroidas – 2003 YN107, kuris aplink Žemę skriejo orbita, panašia į 2016 HO3 orbitą, - atkreipia dėmesį apie antrojo mėnulio atradimą paskelbęs NASA Netoli Žemės Skriejančių Objektų tyrimų centro vadovas Paulas Chodas. – Tačiau šio objekto Žemės kaimynystėje nebeliko."

"Tačiau naujasis kvazi-palydovas su Žeme susisaistęs kiek ilgesniam laikui, - pridūrė mokslininkas. – Mūsų skaičiavimais, 2016 HO3 aplink Žemę skrieja jau apie 100 metų, ir skries tikriausiai dar ne vieną amžių."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(56)
(6)
(50)

Komentarai (1)