Kaip užmegzti ryšį su nežemiška civilizacija: aiškėja reikiama siųstuvo galia ir kontakto laikas  ()

Jei norime išgirsti nežemiškos civilizacijos radijo signalus, galime bandyti klausytis įvairių žvaigždžių, o galime ieškoti tiksliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, vos už 12 parsekų esančioje žvaigždėje Trappist 1, prie kurios prieš kelis mėnesius atrastos net trys egzoplanetos.

Ši žvaigždė santykinai labai artima, todėl šansų aptikti signalą iš jos – gerokai daugiau, nei iš daugumos žinomų egzoplanetas turinčių žvaigždžių.

Praeitą savaitę taip ir buvo padaryta, ir neaptikta radijo signalų, bent jau sklindančių 1-10 GHz dažnio bangomis. Aišku, tai nereiškia, kad ten tikrai nėra nežemiškos civilizacijos, bet padeda nustatyti, kokio stiprumo signalą būtų įmanoma aptikti.

Ši riba sistemai Trappist 1 būtų signalas, pasiųstas Arecibo teleskopo dydžio (300 metrų skersmens) antena iš 300 kilovatų galios siųstuvo.

Stipriausi radijo siųstuvai Žemėje yra maždaug 700 kilovatų galios, taigi mes signalą Trappist 1 gyventojams nusiųsti galėtume.

Kol nežemiškos gyvybės neradome, bandymai apskaičiuoti, kiek tokių galėtų būti Visatoje, yra tik spekuliacijos. Visgi ir jos kartais gali būti įdomios.

Štai praeitą savaitę paskelbta apie vieną tokį paskaičiavimą, paremtą statistiniais argumentais.

Jame suskaičiuojama, kokią Paukščių Tako dalį šiuo metu gali būti pasiekę kokių nors protingų civilizacijų siunčiami signalai. Padarius prielaidą, kad Žemėje gyvybė vystosi standartiniu tempu, tikėtina, kad kol kas signalai pasiekė tik šimtąją Galaktikos dalį.

Tikėtis sulaukti signalo iš nežemiškos civilizacijos galėtume per artimiausius pusantro tūkstančio metų – palyginus ne tiek ir daug, žmonija iki to laiko gal dar nebus išnykusi.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()