Ar žinote iš ko susideda žvakės liepsna? Mokslininkai tik dabar nustatė, jog tai - milijonai deimantų dalelių  (1)

Naujas tyrimas įrodė, kad žvakių liepsnose galima rasti milijonus mažyčių deimantų dalelių. Šis tyrimas padės atskleisti paslaptį, kuri žmones glumina jau tūkstančius metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios žvakės buvo išrastos Kinijoje prieš daugiau nei 2000 metų. Nuo to laiko žmonės smalsauja sužinoti, kokias paslaptis slepia žvakės liepsna.

Sent Andruso universiteto profesorius Wuzongas Zhou atliko tyrimą, kuris atskleidė, jog žvakei degant kiekvieną sekundę yra sukuriama 1,5 milijono deimantų nanodalelių.

Profesorius pasakoja, kad vienas jo kolega iš kito universiteto kartą jam pasakė, kad niekas nežino, kas sudaro žvakės liepsną. W.Zhou sudomino šis teiginys ir jis nusprendė pamėginti išsiaiškinti, iš ko susideda žvakės liepsna.

Jam pavyko iš žvakės liepsnos centro pašalinti daleles – iki šiol to nebuvo pavykę padaryti niekam. Tai jam leido sužinoti, kad žvakės liepsną sudaro visos keturios žinomos anglies formos. Anot profesoriaus W.Zhou, tai yra netikėta, kadangi visos keturios anglies formos susidaro esant skirtingoms sąlygoms.

Jau seniau buvo žinoma, kad liepsnos apačioje egzistuoja angliavandenilio molekulės, kurios kildamos į liepsnos viršų virsta anglies dioksidu. Tačiau kas vyksta tarp šio virsmo iki šiol buvo nežinoma.

Dabar liepsnos viduryje buvo atrastos deimantų nanodalelės ir fulereno dalelės, taip pat grafitas bei amorfinė anglis.

Šis atradimas gali padėti išsiaiškinti kaip pigiau ir ekologiškiau pagaminti vieną svarbiausių produktų rinkoje – deimantus. Tiesa, deimantų dalelės kildamos aukštyn sudega. Tai reiškia, kad išgauti deimantų iš žvakės liepsnos nepavyks, tačiau atradimas amžiams pakeis žmonių požiūrį į žvakės liepsną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai (1)