10 įprastų dalykų, kurie kenkia jūsų smegenims  (3)

Šiais laikais protinis darbas tapo dominuojančiu ir baigia nurungti fizinį. Kasdien mes gauname milžiniškus informacijos kiekius, kurie reikalauja dėmesio ir sugebėjimo susikaupti. Kokie įpročiai trukdo mūsų smegenims produktyviai dirbti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Pusryčių atsisakymas

Pusryčių nevalgantys žmonės patys sumažina gliukozės kiekį kraujyje, dėl to sumažėja ir smegenų aktyvumas.

2. Persivalgymas

Jei vartosime per daug riebaus maisto, organizmas ims kaupti blogąjį cholesterolį, kuris neigiamai atsilieps kraujagyslių būklei ir smegenų aktyvumui.

3. Rūkymas

Rūkant cigaretę, į smegenis priplūsta kraujo. Per tą trumpą laiką padidėja žmogaus koncentracija ir mąstymo aktyvumas. Deja, toks efektas netrunka ilgiau kaip 10 minučių. Įvairiose šalyse atlikti moksliniai tyrimai įrodė, kad rūkymas žudo smegenų ląsteles. Jis laikomas viena svarbiausių Alzheimerio ligos priežasčių.

4. Per didelis cukraus kiekis

Cukraus perteklius trukdo organizmui pasisavinti naudingas medžiagas, kurių jam reikia. O tuo pačiu ir  apsunkina smegenis.

5. Oro užterštumas

Smegenys naudoja mūsų įkvepiamą deguonį. Kai žmogus kvėpuoja užterštu oru, kuriame daugiau dujų ir kitų teršalų nei organizmui būtinų medžiagų, smegenys pajunta deguonies trūkumą ir sumažina savo aktyvumą. Kai kuriais atvejais jos taip ir lieka prie „taupymo režimo“.

6. Miego trūkumas

Ilgalaikis miego trūkumas pažeidžia nervų ir smegenų ląsteles.

7. Narkotinės medžiagos ir alkoholis

Žalingi įpročiai ir psichotropinės medžiagos sukelia negrįžtamus galvos smegenų pažeidimus.

8. Protinis darbas sergant

Kai susergame, mūsų organizmas panaudoja visus savo resursus kovai su liga. Stengdamiesi dirbti, nepaisant ligos, mes apsunkiname savo organizmą. Jam tenka arba sulėtinti gijimo procesą, arba duoti smegenims nepakankamą deguonies kiekį.

9. Stimuliacijos trūkumas

Ar kada nors susimąstėte, kodėl vaikai išmoksta naujų dalykų kur kas greičiau už suaugusiuosius? Taip yra, nes jų smegenys nuolat stimuliuojamos. Todėl jie nuolat sužino naujų dalykų, apdoroja informaciją. Jų smegenys dirba sparčiau.

10. Bendravimo stoka

Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad intelektualūs pokalbiai, sudėtingų žodžių mokymasis ir jų vartojimas kasdienėje kalboje skatina smegenų aktyvumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(53)
(5)
(48)

Komentarai (3)