Čekams jau gana! Paskelbė kiaušinių karą Lenkijai  ()

Čekija paskelbė kiaušinių karą Lenkijai. Tokia išvada buvo padaryta po to, kai Čekijos veterinarinės tarnybos grąžino 660 tūkstančių įvežtų kiaušinių, o šalies žemės ūkio ministras Marianas Jurečka paragino tokių nebepirkti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M.Jurečka viešai apkaltino Varšuvą, jog į Čekiją eksportuojami prastos kokybės kiaušiniai ir parduodami dirbtinai sumažintomis kainomis.

Ministras paragino pirkti čekiškus kiaušinius, nes jų gamyba esą yra visiškai skaidri, galima internete sužinoti kiekvieno kiaušinio pagaminimo vietą, sąlygas ir kokybę.

Lenkijos žemės ūkio ministerija paneigė tokius kaltinimus ir pareiškė, jog jų kiaušinių augintojai laikosi visų ES normatyvų, o tai griežtai prižiūri kokybės kontrolieriai. Varšuvos valdininkai žadėjo išsiaiškinti, kodėl į Čekiją įvežtos kelios lenkiškų kiaušinių siuntos neturėjo kilmės šalies užrašo.

Čekų žiniasklaida spėliojo, kad taip buvo siekiama apgauti tuos vietos vartotojus, kurie įtariai žiūri į lenkiškus produktus.

Tokį čekų nepasitikėjimą sukėlė daugybė ankstesnių skandalų dėl prastos lenkiškų produktų kokybės. Pavyzdžiui, vietoj jautienos buvo įvežta arkliena, į mėsos gaminius buvo dedama dvėselienos, sūriuose rasta daugiau alyvpalmių aliejaus, o ne pieno.

Baimės čekams įvarė ir prieš keletą metų paaiškėjęs faktas, kad šimtai maisto gamintojų Lenkijoje vietoj valgomosios druskos naudojo pigesnę, bet sveikatai kenksmingą techninę druską. Kai Lenkija atsisakė paviešinti įmones, kurios eksportavo į Čekiją produktus su kenksminga druska, Praha oficialiai buvo paraginusi tautiečius vengti lenkiškų produktų.

Čekijos finansų ministras Andrejus Babišas prieš keletą metų viešai atsisakė valgyti lenkiškas dešras, jas pavadinęs mėšlu. Savo ruožtu Lenkijos valdžia tvirtina, kad dauguma čekų kaltinimų yra perdėti ar visai išgalvoti, nes taip siekiama ginti savo rinką nuo pigesnių lenkiškų produktų.

Per pastaruosius dešimt metų Lenkijos žemės ūkio produktų bei gaminių eksportas į Čekiją padidėjo kelis kartus.

Čekija – ketvirta pagal dydį lenkiškų kiaušinių importuotoja. Tiesa, lenkų verslininkas Jozefas Kaczala verslo dienraščiui „Puls Biznesu“ prisipažino, kad čekams kiaušinius tiekė beveik perpus pigiau, negu pardavinėjo Lenkijoje. Pasak jo, tokių kainų reikalavo vietos prekybininkai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()