Šiurpūs padarai: Afrikoje klesti šokinėjantys vorai, kurie geria žmonių kraują (Video)  ()

Rytų Afrikoje gyvena voras, kuris geria žmonių kraują. Skamba tarsi siaubo filmo scenarijus, tačiau bijoti nereikėtų – šie vorai medžioja ir nužudo tik uodus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi suėdę uodą jie gauna žmogaus kraujo. Tai yra vienintelis žinomas gyvūnas, kuris medžioja savo auką pagal tai, kuo ji minta.

Šie vorai, kurie gavo lotynišką Evarcha culicivora pavadinimą, yra randami šalia Viktorijos ežero Kenijoje bei Ugandoje. Priešingai nei kiti, šie vorai savo aukas gaudo ne vorantinkliais, o šokinėdami ir laipiodami medžių kamienais bei pastatų sienomis.

Savo grobį jie medžioja pasitelkdami regėjimą bei uoslę. Pagrindinis jų grobis – Anopheles gambiae – nuožmūs kraujasiurbiai, pagrindiniai maliarijos nešiotojai Afrikoje.

Eksperimentai, atlikti šalia Viktorijos ežero, parodė, kad šie vorai labiausiai mėgsta uodų pateles. Jų nedomina uodų patinai ar kiti uodai, kurie neminta žmonių ar gyvūnų krauju. Pateikus šiems vorams dviejų vabzdžių pasirinkimą, 83 proc. atvejų jie rinkdavosi uodų pateles.

Tuo metu pateikus uždengtus vabzdžius, šie vorai turėdavo rinktis pasikliaudami tik savo uosle. Rezultatas – 90 proc. pasirinkimas būdavo uodų patelės. Šis atradimas reiškia, kad galbūt yra ir daugiau vorų rūšių, kurie minta žmonių ar kitų žinduolių krauju.

Dauguma vorų turi prastą regėjimą, kadangi jiems jis nereikalingas. Aukas jie gaudo suregztais voratinkliais. Šokinėjantys vorai yra išimtis – jie nerezga voratinklių, o yra išvystę itin gerą regėjimą, kuris prisitaikęs prie aktyvaus jų gyvenimo būdo.

Šie vorai neturi jokių ilčių, kuriomis galėtų pradurti odą ir tiesiogiai gerti žmogaus kraują, todėl jiems belieka tenkintis kraujasiurbiais. Be to, dažnai žmogaus kraują geriantis kraujasiurbys yra tiesiog užmušamas, o šie vorai tokių pavojų išvengia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()