NASA patvirtino, kad Saturno palydove egzistuoja kanjonai su užšalusiu vandeniu (Foto)  (1)

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūros NASA erdvėlaivis „Cassini“ tęsia Saturno palydovų tyrinėjimus. Šį kartą NASA atstovai pranešė, jog Titane aptiko itin stačius bei gilius kanjonus, bei persiuntė jų vaizdus į Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkų teigimu, Titano kanjonai vietomis siekia net 800 metrų plotį bei 600 metrų gylį. Didysis kanjonas, esantis Amerikoje, prieš tokius darinius iš tiesų nublanksta.

Maža to, NASA didžiuosiuose Saturno palydovo kanjonuose aptiko ir milijonus litrų sušalusio vandens.

Keisčiausia, jog duomenys apie šiuos kanjonus buvo surinkti bei persiųsti į Žemę dar 2013 metais. Moksliniame žurnale „Geophysical Research Letters“ minima, jog kanjonų statumas siekia net 40 laipsnių.

Dabar mokslininkai pabandys išsiaiškinti, kokie faktoriai nulėmė tokių Titano paviršiaus darinių susiformavimą.

Neabejojama, jog Titano kanjonai iš pradžių atrodė visiškai kitaip, todėl kyla klausimas, kas privertė juos tapti tokiais stačiais.

Titanas – didžiausias Saturno palydovas. Palydovą 1655 m. atrado olandų astronomas Kristianas Heigensas (1629 m. -1665 m.). Titanas didesnis ne tik už Mėnulį, bet ir už Merkurijų. Aplink Saturną skrieja beveik apskrita 1,22 mln. km spindulio orbita. Apskriejimo periodas – 15 d. 22 val. 41 min. Skersmuo – 5150 km.

Palydovas turi atmosferą, kurioje yra daug azoto. Atmosfera 1000 kartų masyvesnė už Marso. Nors vyrauja žema temperatūra, dujos iš palydovo atmosferos lengvai išteka į išorinę erdvę, o ši vėl atsinaujina.

Gali būti, kad skriedamas aplink Saturną, Titanas surenka nutekėjusias dujas, todėl jo atmosferos tankis beveik nesikeičia. Atmosfera nepermatoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: