Saudo Arabijos realybė – jaunutė visuomenė, kur už tinklaraščio rašymą galima gauti 1000 rimbo kirčių  ()

Daugumai žmonių Saudo Arabija asocijuojasi tik su nafta. Turėdama sprendžiamąjį balsą Naftą eksportuojančių valstybių organizacijoje (OPEC), ši šalis faktiškai turi didžiulę įtaką tam, kiek mes mokame degalinėse, rašo Karolis Boguszas portale „gazeta.pl“. Jūsų dėmesiui – dešimt stebinančių faktų apie šią šalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausia šalis be upės

Pagal plotą Saudo Arabija užima tryliktą vietą pasaulyje. Jis yra apie 2 149 690 kv. km, beveik septynis kartus didesnis nei Lenkijos.

Tai yra tipiška dykumų šalis. Dykumos ir pusdykumės sudaro 95 proc. teritorijos. Rub el Halis yra didžiausia smėlio dykuma pasaulyje. Šalyje yra tik 1.45 proc. ariamos žemės. Saudo Arabija yra didžiausia šalis pasaulyje, kur nėra nė vienos upės.

Kad galėtų susidoroti su geriamojo vandens trūkumu, šalis vandens išteklių gėlinimui per ateinančius 10 metų turės išleisti 200 mlrd. dolerių.

Vienintelė šalis, kurioje moterys negali vairuoti automobilio

Saudo Arabija yra vienintelė valstybė pasaulyje, kurioje moterims draudžiama vairuoti automobilį. Vyriausybės nutarimu šis draudimas įsigaliojo nuo 1990 metų, ir nuo to laiko vairuotojo pažymėjimai išduodami tik vyrams.

Draudimas aiškinamas tradicija ir socialiniais sumetimais, bet atsiranda ir mūsų požiūriu absurdiškų argumentų. 2011 metais Saudo Arabijos aukščiausios religinės tarybos nariai paskelbė, kad leidimas moterims pačioms vairuoti automobilį padidintų homoseksualų skaičių ir sumažintų skaisčių mergaičių skaičių.

Aukščiausias pastatas pasaulyje

Šiuo metu aukščiausias pastatas pasaulyje stovi Dubajuje, ir tai yra 828 metrų aukščio Burdž Chalifa (Burj Khalifa), tačiau po dvejų metų šis titulas priklausys Karalystės bokštui arba kitaip Džidos bokštui (Jeddah Tower) – centriniam naujo miesto elementui, statomam Saudo Arabijos pajūryje.

Tai bus pirmasis pastatas pasaulyje, kurio aukštis – daugiau kaip kilometras (konkrečiai – 1007 m). Džidos bokšto masė bus 900 tūkst. tonų, jo statyba atsieis bemaž 5 mlrd. dolerių. Jame įsikurs biurai, viešbutis, o viršutiniuose aukštuose – liukso klasės apartamentai.

60 procentų darbuotojų – užsieniečiai

Saudo Arabijoje gyvena apie 8,4 mln. darbingų žmonių. Tačiau net 60 proc.iš to skaičiaus, arba apie 5 mln., yra užsieniečiai. Tad šalis didžia dalimi yra priklausoma nuo darbo jėgos iš užsienio.

Patys arabai paprastai dirba valstybiniame sektoriuje ir nelabai linkę įsidarbinti privačiame sektoriuje. Turtus šaliai kraunančioje naftos ir chemijos pramonėje taip pat dominuoja užsieniečiai.

Labai jauni gyventojai

Be naftos, didelis Saudo Arabijos privalumas – labai jauna visuomenė. Tuo ji skiriasi nuo senstančių Europos, Jungtinių Valstijų ar Japonijos visuomenių.

47 proc. Saudo Arabijos gyventojų yra žmonės, kuriems dar nėra 24 metų, daugiau kaip ketvirtadalis visuomenės narių – jaunesni kaip 14 metų vaikai. 60 metų yra sulaukęs vos kas dvidešimtas Saudo Arabijos gyventojas.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad jauni ir augantys gyventojai daugelį metų užtikrins šaliai deramo lygio vidaus vartojimą, tačiau ilgesnėje perspektyvoje taps iššūkiu.

Mirties bausmė

Mirties bausmė ten vykdoma nuo 1932 metų. 2015 metais Saudo Arabijoje buvo įvykdyta mažiausiai 151 egzekucija, o tai reiškia, kad vidutiniškai kas dvi dienos šalis netekdavo vieno žmogaus. Tai didžiausias mirties bausmių skaičius nuo 1995 metų, skambina pavojaus varpais „Amnesty International“.

Organizacija priduria, kad pastaraisiais metais egzekucijų skaičius retai viršydavo 90 per metus. Nuo 1980 iki 2013 metų buvo įvykdyta apie 2 tūkst. mirties bausmių. Saudo Arabijoje mirties bausmė gresia daugiausia už nužudymą, dalyvavimą politinėse protesto akcijose, išprievartavimą, apostaziją (atskalūnybę, atsimetimą nuo tikėjimo. – Red.), ginkluotą apiplėšimą, narkotikų vartojimą ir platinimą ir homoseksualumą.

Diros (Ad-Dira) aikštė Rijade, kurioje vykdomos mirties bausmės, neoficialiai yra vadinama Chop Chop aikšte.

Uždrausti burtai

Saudo Arabijoje yra uždrausta praktikuoti bet kokios rūšies magiją ar burti, žyniauti, raganauti. Ten net yra specialus policijos padalinys, užsiimantis raganų medžiokle.

Prieš keletą metų dvi kambarinės buvo nuteistos kalėti 10 metų ir tūkstančio rimbo kirčių bausme už magijos praktikavimą savo darbdavio namuose. Jų kaltės įrodymas – miegamajame rasti talismanai.

Tačiau panašios istorijos neretai baigiasi mirties bausme. Saudo Arabijoje teisėjai reguliariai pasmerkia myriop žmones, įtariamus burtininkavimu ir raganavimu.

Galinga naftos valstybė

Naftos sektorius atneša apie 335,4 mlrd. dolerių, o tai sudaro daugiau kaip 45 proc. Saudo Arabijos BVP. Šios šalies pajamos iš naftos yra didesnės nei Irako, Maroko, Ruandos ir Tongos (Tonga, arba Tongos Karalystė – salų valstybė Ramiajame vandenyne. – Red.) BVP kartu sudėjus.

Saudo Arabija – tai ir didžiuliai naftos ištekliai. Turėdama apie 268,4 mlrd. barelių naftos atsargų šalis pagal šį rodiklį užima antrą vietą pasaulyje. Jos teritorijoje yra Gavaro telkinys (Ghawar Field) – didžiausias žinomas naftos ir dujų telkinys pasaulyje. Manoma, kad ten yra apie 75 mlrd. barelių naftos. Jos užtektų 4,7 mln. olimpinių baseinų pripildyti.

Nekaltumo pirkimas

Saudo Arabijoje yra formalizuota laisvės pirkimo sistema. „Diyya“ – tai „kruvinų pinigų“ pavadinimas. Už šiuos pinigus ten galite nusipirkti laisvę, sumokėdami kompensaciją aukos šeimai. Sumą, kurią teks pakloti už nusikaltimą, nustato teismas.

Už vyro tyčinį nužudymą reikia sumokėti 160 tūkst. JAV dolerių. Jei auka yra moteris, pakanka pusės šios sumos. Saudo Arabijoje yra net draudimo bendrovė „Diyya“. Iškilus būtinybei, bendrovė sumoka kompensaciją aukos šeimai.

Nėra demokratijos, kaip ją suprantame mes

Metiniame organizacijos „Freedom House“ reitinge Saudo Arabija ir toliau yra paskutinėje vietoje pasaulyje pagal pilietinių ir politinių laisvių rodiklį („Freedom House“ – JAV įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija, ginanti demokratiją, politinę laisvę ir žmogaus teises įvairiose šalyse. Ji garsi savo kasmetinėmis Laisvo pasaulio ataskaitomis, kuriose nurodomas kiekvienos šalies demokratijos laipsnis. – Red.).

Šioje šalyje nėra politinių partijų, ten nerengiami rinkimai, nėra parlamento – yra tik simbolinė Patariamoji taryba, vadinama „Madžlis al Šura“. Draudžiama kritikuoti valdžios institucijas.

2014 metais gerai žinomas opozicijos aktyvistas Abd Al-Kareem al Khoderas papildė šimtų politinių kalinių gretas šalyje, kai jis buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus už siekimą, kad šalis taptų konstitucine monarchija. Rašytojas Raifas Badawi gavo 10 metų kalėjimo ir 1000 rimbo kirčių už žodžio laisvės gynimą savo tinklaraštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()