Ar žinote, nuo ko atsiranda paslaptingos dėmės ant olimpiečių kūnų? M.Phelpso ir R.Meilutytės pamėgtą metodą medikai išvadino visiška nesąmone  (6)

2016 metų Rio olimpinėse žaidynėse be pergalių bei pažaliavusių baseinų, žmonių dėmesį patraukė ir keisti apskritimai ant sportininkų kūno. Taigi, kaip, po velnių, atsirado tos raudonos dėmės ant R.Meilutytės nugaros?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokius pat apskritimus turėjo ir 19 olimpinių aukso medalių plaukime susišlavęs Michaelas Phelpsas bei daugelis kitų atletų. Išties, tai yra sena kinų medicinos praktika, vadinama „taurių statymu“, kuri, regis, tapo dar viena sportininkų mada.

„Taurių statymo“ metu ant žmogaus kūno yra uždedami stikliniai puodeliai. Tai sukuria odos siurbimą, kuris padidina kraujo tekėjimą į audinius. Teoriškai tai sumažina skausmą po intensyvių treniruočių. Raudonai violetinės žymės iš esmės yra siurbimo, kuris suplėšo mažas paviršines kraujagysles, pasekmė.

Kalbėdamas su „USA Today“, gimnastas Aleksas Naddouras sakė: „Tai yra paslaptis, kuri padėjo man likti sveikam per šiuos metus. Tai buvo geriausia investicija mano gyvenime“.

Anksčiau šį metodą išbandė ir Holivudo elitas, įskaitant Gwyneth Paltrow, Victoriją Beckham ir Jennifer Aniston. Bet, ar tai turi kokį nors mokslinį pagrįstumą?

Iš tiesų, yra labai nedaug mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjamas „taurių statymas“. Medicinos specialistai jį vadina visaip: nuo „pseudo-mokslo“, „pajuokų objekto“... iki „sumanaus būdo vilioti turtuolių pinigu“.

Farmakologijos profesorius Davidas Colquhounas iš Londono universiteto neseniai sakė: „Tai moksliškai yra visiškai nepagrįsta. Kartu su akupunktūra, „taurių statymas“ dažnai parduodami tiems patiems žmonėms. Tačiau tai neturi jokio gydomojo poveikio – tai nesąmonė“.

Paklausus, ar tai galėjo prisidėti prie sportininkų iškovotų medalių Rio 2016, jis atsakė: „Visiškai ne. Tai jiems net  galėjo pakenkti, nes žmonės eikvojo laiką šiam užsiėmimui vietoje treniruočių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(6)
(14)

Komentarai (6)