Marihuana gali būti raktas į Alzhaimerio ligos gydymą  (4)

Marihuanos sudėtyje esantis tetrahidrokanabinolis, skatina toksinio amiloido beta baltymo šalinimą iš smegenų. Yra manoma, kad būtent jis nulemia Alzhaimerio ligos progresą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja studija patvirtina ankstesnius tyrimus, kuriuose nustatyta, kad kanabinoidai, įskaitant THC, gali turėti apsauginį poveikį neurodegeneracinėmis ligomis sergantiems pacientams, rašo sciencealert.com.

„Nors ir ankstesnių tyrimų metų nustatyta, kad kanabinoidai gali padėti apsisaugoti nuo Alzhaimerio simptomų, mes manome, kad mūsų tyrimas pirmą kartą įrodo, jog kanabinoidai paveikia amiloido beta akumuliaciją nervų ląstelėse”, – sakė vienas tyrimą atlikusios komandos narių Davidas Schubertas iš Salk Biologinių studijų instituto Kalifornijoje.

Mokslininkas su komanda patikrino THC poveikį žmogaus neuronams laboratorijoje, kurie atkartoja Alzhaimerio ligą. THC yra atsakingas už didžiąją dalį marihuanos sukeliamo psichologinio poveikio. Sudėtis veikia keliaudama iš plaučių į kraujotaką, kur prisijungia prie dviejų kababinoidų receptorių.

Smegenyse šie receptoriai daugiausiai susikoncentravę neuronuose, kurie susiję su malonumu, atmintimi, mąstymu, koordinacija ir laiko suvokimu, ir dažniausiai susiriša su lipidų molekulėmis endokanabinoidais, kurias kūnas gamina fizinio aktyvumo metu, kad perduotų signalus tarp ląstelių.

Tačiau THC taip pat gali prie jų prisirišti labai panašiu būdu. Mokslininkai anksčiau svarstė, kad prisirišdamas prie šių receptorių THC veikia smegenis ir kitu būdu. Atrodo, kad medžiaga padeda kūnui išvalyti susikaupusias toksiškas medžiagas, arba amiloido beta plokšteles.

Kol kas nežinoma, kas tiksliai sukelia Alzhaimerio ligą. Manoma, kad liga susergama dėl dviejų pažeidimų: amiloido beta plokštelių ir neurofibrilarinių raizginių (neurofibrillary tangles).

Amiloido plokštelės yra tankios beta amiloido molekulių struktūros tarp neuronų, o neurofibrilarinius raizginius sukelia defektų turintys tau baltymai. Mokslininkai nežino, kodėl atsiranda šie smegenų pažeidimai, tačiau ankstesni tyrimai leidžia susieti uždegimą smegenų audinyje su plokštelių ir neurofibrilarinių raizginių gausėjimu.

Taigi radę būdą slopinti smegenų uždegimą ir tuo pat metu skatinti kūną išvalyti pažeidimus, mokslininkai galėtų sukurti pirmą efektyvų Alzhaimerio gydymą.

„Smegenų uždegimas yra esminis komponentas, siejamas su Alzhaimerio liga, tačiau visada manyta, kad šis atsakas atkeliavo iš imuninių smegenų ląstelių, o ne pačių nervų ląstelių, – sakė vienas komandos narių Antonio Curraisas. – Kai nustatėme molekulinę uždegiminio atsako į amiloidą beta sudėtį, tapo akivaizdu, kad THC turinčios sudėtys, kurias gamina ir nervų ląstelės, gali būti susijusios su smegenų ląstelių apsaugojimu nuo mirties.“

Tyrimo rezultatai publikuoti „Aging and Mechanisms of Disease“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (4)