Prieš akis veriasi nežinomas pasaulis: požeminiame Antarktidos ežere Vostok veisiasi mokslui dar nežinoma gyvybė  ()

Agentūra RIA Novosti praneša, kad Rusijos mokslininkai požeminiame Antarktidos ežere Vostok rado naują bakteriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sankt Peterburgo Konstantinovo branduolinės fizikos instituto krioastrobiologijos laboratorijos vedėjas Sergejus Bulatas patvirtino, kad užšalusiame vandens gręžinyje rasta „visiškai nežinoma“ bakterija, kuri nuo šiol bus vadinama „w123-10“.

Mokslininko teigimu, ši bakterija turi genetinę struktūrą, kuri 86 proc. sutampa su jau egzistuojančių organizmų. Matuojant genetikos masteliais, to visiškai pakanka, kad šį organizmą galima būtų laikyti unikaliu.

Mokslininkai bakteriją lediniame vandenyje rado dar 2012 m. pragręžę 4 km storio ledo sluoksnį ir tokiu būdu pasiekę poledinio ežero Vostok vandenis.

Tąkart buvo paimti vandens pavyzdžiai, kuriuose rasti gyvų organizmų veiklos pėdsakai. Bet vėliau poledinio ežero vanduo pradėjo kilti ir sustojo tik 363 m gylyje. Todėl mokslininkams, norėjusiems atlikti papildomus tyrimus, teko iš naujo gręžti 3 406 m gylio „eketę“ ir imti naujus bandinius.

Jų rezultatai patvirtino pirminių 2012 m. tyrimų rezultatus – atrasta nauja bakterija „w123-10“.​

Ežeras Vostok – didžiausias poledinis ežeras Antarktidoje, esantis netoli to paties pavadinimo arktinės rusų mokslinės stoties. Ežero vanduo plyti 4 000 m po ledu. Manoma, kad jo gylis – 1200 m, o plotas – iki 15 tūkst. kv. m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(3)
(30)

Komentarai ()