Nelaikykite pomidorų šaldytuvuose: paaiškėjo, kodėl jie tampa niekam tikę  ()

Kai kuriems maisto produktams šaldytuve tiesiog ne vieta. Pomidorai yra vienas iš tokių produktų. Maisto mėgėjai jau seniai pastebėjo, kad šaldymas negrįžtamai pakenkia jų skoniui, tačiau iki šiol nebuvo žinoma skonio praradimo priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O naujas tyrimas padės suprasti, kodėl taip nutinka. Ir galbūt padės ateityje sukurti tokias pomidorų veisles, kurias be žalos gomuriui galima laikyti ir šaldytuve, rašo newscientist.com.

Floridos universiteto (JAV) mokslininkai, vadovaujami Harry Klee, ėmėsi ieškoti atsakymo į šį klausimą analizuodami dviejų pomidorų veislių daugiau nei 25 000 genų raišką. Raiška buvo analizuojama iki šaldymo, šaldymo metu ir po šaldymo grąžinus juos į kambario temperatūrą.

Tropiniams augalams – tokiems priskiriami ir pomidorai – šaldymas yra labai rimtas streso veiksnys, kuris sumažino šimtų genų aktyvumą. Kai kurie iš tų genų gamina fermentus, atsakingus už lakiųjų junginių, pomidorams suteikiančių saldumo ir sudėtingesnio išskirtinio skonio, sintezę.

Daugelis šių fermentų aktyvumo neatgavo ir grąžinus pomidorus į kambario temperatūrą. O atlikus subjektyvų skonio tyrimą patvirtinta, kad iš tiesų šaldymas kenkia pomidorų skoniui.

Tolesni tyrimai parodė, kad šaldymo metu pasikeičia daugelio pomidorų genų DNR metilinimas. Metilinimas yra dažnai gyvuosiuose organizmuose natūraliai taikomas genų ilgalaikio aktyvavimo arba deaktyvavimo būdas, todėl, anot H.Klee, jis gali būti atsakingas už ilgalaikį skonio pasikeitimą dėl šaldymo.

Šios žinios genų inžinieriams padės modifikuoti fermentus koduojančius genus taip, kad jie taptų mažiau jautrūs temperatūros pokyčiams, o selekcininkai galės natūraliai atrinkinėti labiau šalčiui atsparius pomidorus, tvirtina tyrimo autorius. JAV Žemės ūkio departamento augalų fiziologė Elizabeth Baldwin pritaria:

„Su tokiomis žiniomis be jokios abejonės galime vykdyti atrankinį veisimą ar imtis genetinių manipuliacijų“.

Bet yra ir kita akivaizdi žinia, kurią pasauliui siunčia H.Klee tyrimas: „Nedėkite pomidorų į šaldytuvą. Ten jie praranda skonį“, – sako E.Baldwin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()