Neįtikėtina, ką gali mūsų smegenys: aukštojo mokslo diplomas su Dauno sindromu  (1)

Daugumą smegenų ligų, kurios anksčiau laikytos nepagydomomis ar smegenis negrįžtamai pažeidžiančiomis, dabar galima ne tik apgydyti, bet dažnai ir visiškai išgydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam sveikimo procesui padeda ypatingos smegenų savybės, kurias anksčiau buvo sunku paaiškinti. Ilgai manyta, kad, skirtingai nei kiti organai, smegenys negali atsikurti ar susigrąžinti prarastų funkcijų. Tačiau šiandien įrodyta priešingai: dėl kai kurių ypatybių smegenys gali atsikurti ir pagerinti veiklą.

Kanadoje gyvenantis mokslininkas, psichiatras, psichoanalitikas Normanas Doidge’as pirmojoje savo knygoje „Save keičiančios smegenys“ (liet. 2012) supažindino skaitytojus su itin svarbiu atradimu, kad smegenys veikia reaguodamos į psichines patirtis ir keičia savo struktūrą. Ši jų savybė vadinama plastiškumu.

Dabar pasirodė šios knygos tęsinys „Smegenų gebėjimas gyti“, vaizdžiai parodantis, kaip iš tiesų vyksta nuostabus neuroplastinio gijimo procesas. Autorius aprašo natūralius būdus, pažadinančius smegenų gebėjimą keistis ir leidžiančius išsiversti be sudėtingų operacijų ar vaistų. Pasakodamas jaudinančias ir stulbinančias tikras pasveikimo istorijas jis įrodo, kad paprastais, visiems prieinamais metodais galima žymiai pagerinti smegenų veiklą.

Knygoje apstu atvejų, kurie galėtų būti svarbūs tiems, kam teko arba patiems patirti, arba rūpintis žmonėmis, patiriančiais chronišką skausmą, išgyvenusiais insultą, kenčiančiais nuo galvos smegenų traumų, turinčiais smegenų pažeidimų, sergančiais Parkinsono liga, išsėtine skleroze, Dauno sindromu, turinčiais autizmą, aktyvumo ir dėmesio, mokymosi (įskaitant disleksiją), jutimų apdorojimo sutrikimų ir kt.

Kai kuriuos iš šių sutrikimų dauguma pacientų įveikė ir pasveiko. Knygoje pasakojama apie tėvus, kuriems buvo pasakyta, esą jų autizmą turintys vaikai ar vaikai pažeistomis smegenimis nesugebės gauti normalaus išsilavinimo. Tačiau jie mokėsi, baigė mokyklas, netgi įstojo į universitetus, tapo nepriklausomi ir užmezgė tvirtus santykius.

Knygą teigiamai įvertino VU specialiosios psichologijos laboratorijos vadovas prof. Albinas Bagdonas: „Tikiuosi, kad ir naujoji knyga sužavės daugelį ir ne tik girdėsime teigiamus atsiliepimus apie ją, bet ji paskatins įvairiausius specialistus taikyti knygoje aprašomus poveikio būdus mūsų lietuviškoje sveikatinimo praktikoje. Juk ir N. Doidge’o aprašomi sėkmingo gydymo pavyzdžiai yra iš sričių, kuriose darbuojasi ir mūsų neurologijos, sveikatos, klinikinės bei edukacinės psichologijos, reabilitacijos ir specialiojo ugdymo profesionalai.“

„Knyga bus naudinga visiems, norintiems pažinti žmogaus kaukolėje slypinčia visatą. Tačiau primygtinai patarčiau ją perskaityti tiems, kurie viltingai ieško būdų padėti savo artimiesiems (kartu ir sau) įveikti tai, ką apibendrintai vadiname nervinio ar psichinio funkcionavimo problema“, – sako prof. A. Bagdonas.

Norman Doidge. Smegenų gebėjimas gyti. Iš anglų k. vertė Austėja Banytė. K.: Kitos knygos, 2016.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(4)
(0)

Komentarai (1)