7 metus JAV gyvenanti lietuvė apie „amerikietiškos svajonės“ kainą: „net neįsivaizduojate, kaip iš tikro gera gyventi Lietuvoje“  (25)

„Čarlstonas simbolizuoja tas skirtingas Amerikas ir didžiulę takoskyrą tarp jų“, - sako šiame Pietų Karolinos mieste jau septynerius metus gyvenanti Rūta Elvikytė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš Šilalės kilusi mergina kantriai uoliu savo darbu įsitvirtino Čarlstone ir išpildė savąją „amerikietišką svajonę“ – dirbti fotografe žinomoje valstijos žiniasklaidos kompanijoje.

Apie JAV ir Čarlstoną Rūta pasakoja su užsidegimu – mergina džiaugiasi, kad turi galimybę išvysti šią didžiulę šalį, pasisemti vertingos darbo patirties.

Tačiau po tiek metų, praleistų Pietų Karolinos mieste, kitas Rūtos ir jos amerikiečio vyro planas – persikelti gyventi į Lietuvą.

Vaikštinėjant po vakarėjantį miestą, fotografė pasakoja apie „amerikietiškos svajonės“ kainą, grįžimo į Lietuvą motyvus ir apie Ameriką, kurią pažino Čarlstone.

„Šioje nuostabioje šalyje aš labai daug išmokau, subrendau ir supratau, kad pats svarbiausias dalykas yra šeima“, – sako Rūta. Pasak Rūtos ir jos vyro, lietuviai turėtų labiau džiaugtis vieni kitais bei savo šalimi.

Skirtingos Amerikos

Daugybė Čarlstono miesto gyventojų tikina nesuprantą, kaip XXI a. įvairių kultūrų Amerikoje gali stovėti vergijos idėją gynusio septintojo JAV viceprezidento Johno C. Calhouno statula.

Jis į praeivius iš aukšto žvelgia centrinėje Čarsltono aikštėje. Tiesa, seniau statula stovėjo tiesiog ant postamento, bet, dėl nuolatos į ją laidomų kiaušinių, miesto valdžia nusprendė kilstelėti į saugų aukštį.

Inicijuojamos įvairios peticijos dėl skulptūros iškėlimo, o užrašai „Rasistas“, „Juodaodžių gyvybės svarbios“, skulptūros istoriją lydi iki šių dienų.

Pro J. Calhouno statulą driekiasi Kings ir Mytingo gatvės. Jų pradžiose galima išvysti itin prabangius baltaodžių amerikiečių namus, išgirsti karietą tempiančio žirgo kanopų caksėjimą į gatvių grindinį.

Tačiau šių gatvių pabaigoje – skurdūs mediniai namai, kuriuose kadaise gyveno juodaodžiai vergai. Praėjus pusantro šimto metų po vergijos panaikinimo, gyvenimo kontrastai vis dar labai ryškūs: gatvių pradžioje „paveiksliukiškos“ baltaodžių vilos su fontanais kiemuose ir skurdūs juodaodžių kvartalai, vietinių vadinami tiesiog „getais“, jų pabaigoje.

Daugybės plantacijų apsupto Čarlstono senamiesčio viduryje kalėdinė atributika parduodama pastate, kuriame veikė paskutinis JAV vergų turgus.

Pasidalinkite su draugais
(125)
(17)
(108)

Komentarai (25)