Įspūdingas šviesų šou Lietuvoje: išmaniąsias LED technologijas pasikinkęs Kaunas nori sutriuškinti spalvingą Vilniaus eleganciją  ()

Didieji Lietuvos miestai nuolatos varžosi tarpusavyje daugelyje sričių, ne išimtis ir Kalėdinės eglės bei šventiniai miesto papuošimai. Šį savaitgalį atskleista dauguma paslapčių ir jau matosi kuo miestai džiugins savo gyventojus ir svečius. Kaip jau įprasta, pagrindinės varžybos vyksta tarp dviejų didžiausių Lietuvos miestų. Vilnius šį sykį žadėjo eleganciją ir paprastumą, tačiau tuo pačiu, padabino savo eglę nuostabiomis šviesų skraistėmis, tuo tarpu Kaunas vietinius gyventojus ir miesto svečius stebina dar nematytu šviesos šou su unikaliais LED šviestuvais ir nuotolinio valdymo galimybėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai didžiausių įspūdžio tikimasi iš Lietuvos sostinės – Vilnius jau ne vienerius metus įvardinamas,  kaip vienas gražiausiai Kalėdoms pasipuošusių miestų.  Šiais metais sostinė pasirinko kiek netikėtą spendimą, kaip išsiskirti iš kitų miestų – be jokių modernių inovacijų ir technologijų, bet su įsimintinu dizainu. Pasak pačių idėjos autorių, pagrindinė Lietuvos Kalėdų eglė Vilniuje šiais metais yra lakoniška, elegantiška ir sąlyginai žiūrint, minimalistinė, tačiau apglėbianti visus jos lankytojus.

Tuo pačiu kūrėjai parodė, kad saikingas minimalizmas gali būti net labai įspūdingas –Katedros aikštėje padabintos 27 metrų aukščio tradicinės eglutės bendras kompozicijos plotis siekia net 50 metrų, o visas plotas užima 2500 kv. m. Visas šis plotas uždengiamas eglutės girliandų skara, susijungiančia su perimetre pastatytais namukais.  Namukuose kaip jau įprasta šeimininkauja prekybininkai, pardavinėjantys šventinius skanėstus, įvairią atributiką.

Eglę juosiantį Kalėdų miestelį Katedros aikštėje šiemet apšviečia net 50 tūkstančių eglės skraistės lempučių – tikrai įspūdingas šviesų žaismas!

Įspūdinga ir gražu, bet ar to pakaks norint įveikti Kauną? Laikinoji Lietuvos sostinė ne tik metė iššūkį pagal šventines šviesas, bet ir pasitelkė  moderniausias technologijas.

Kauno rotušės aikštėje akis džiugina 16 metrų aukščio miškų žaliaskarė, nusagstyta įvairiausiais žaislais ir spindinčiomis šviesomis. Po eglute yra didelė vaikiška karuselė su arkliukais, suoliukais ir staliukais – tai pirmasis iš modernių technologinių sprendimų. Nors atrodo, jog tai paprasčiausia karuselė, tačiau norint ją įrengti teko labai rimtai paplušėti – įrenginiui reikia idealiai lygaus pagrindo, o rotušės aikštės grindinys toli gražu nėra toks. Tačiau visas problemas pavyko išspręsti ir dabar karuselė sukasi nuolatos - į ją gali įlipti kiekvienas norintis. Karuselė vienu metu turėtų atlaikyti apie šimtą žmonių, o vieną ratą apsisuks per maždaug 20 minučių. Į eglutės kompoziciją įtraukta ir 12 namelių, kuriuose vyksta įvairios veiklos lankytojams, prekiaujama šventiniais skanėstais.

Tačiau ties tuo Kaunas neapsiribojo ir papildomai įgyvendino įspūdingą šventinių šviesų šou su moderniausiomis šiuolaikinėmis technologijomis. Kauno eglutės interaktyvios dalies autorius Tomas Stasiukaitis pabrėžia, kad šiais metais visiems miestiečiams ir svečiams numatyta daugybė staigmenų, o pagrindinis akcentas - į šviesą: „kaip matote, yra daug šviesos – pirmiausia, yra daug baltos šviesos, šalia - spalvota ELMO RGB lauko prožektorių šviesa , o pačios eglutės apšvietimas valdomas per nuotolį“.

Kaip ir pernai metais, prie eglutės bus galima prisijungti per nuotolį. Šiais metais internetu galima keisti eglutės apšvietimo spalvas, girliandų sukimosi greitį ar net parašyti linkėjimą, kurį šešiuose ekranuose pamatys visi rotušės aikštės lankytojai.  Norėdami eglutę valdyti per nuotolį, reikia aplankyti interneto svetainę www.kaunoeglute.lt. Nemėgstantys eiti iš namų, svetainėje gali stebėti tiesioginę vaizdo transliaciją iš Kauno Rotušės aikštės. Čia lankytojai taip pat ras Kauno Kalėdinių renginių programą ir daug kitos įdomios bei naudingos informacijos.

Įgyvendinti tokį interaktyvumą – užduotis ne iš lengvųjų. Šviesų idėja būtų žlugusi iš karto, jei ne Kauno Kalėdų eglutės ir šventinio miestelio apšvietimo generalinis rėmėjas UAB „ELMO light“ – modernius ir išmaniuosius LED apšvietimo prietaisus gaminanti bendrovė parūpino  ypač galingus ir taupius RGB lauko prožektorius su nuotoliniu valdymu bei RGB LED juosteles, papuošusias šventinius namelius.

Iš viso šventinį miestelį apšvies net 33 50W galingumo RGB LED lauko prožektoriai, sujungti į vientisą išmanųjį tinklą. Norint tai padaryti, reikėjo sukurti reikiamą IT infrastruktūrą, kad visus šviesos šaltinius būtų lengva ir patogu valdyti per internetą. T. Stasiukaitis pasakoja, jog sistemoje panaudota daug jutiklių, valdiklių, įvairios elektronikos – šventės dalyviai net neįsivaizduoja kiek visko teko padaryti, kad gimtų įspūdingas šviesos šou. Tačiau po daugybės darbų dabar eglutę išmaniuoju telefonu galima valdyti iš bet kurios pasaulio vietos.

Šventinėmis šviesomis pasipuoš ne tik Kauno Kalėdų eglutė, bet ir visas senamiestis, o ypatingą akcentą turės Kauno istorinės prezidentūros Kalėdinio sodelio apšvietimas. Pirmą kartą per visą istorinės prezidentūros istoriją ją apšvies profesionalūs linijiniai LED šviestuvai, kuriuos tik šiais metais sukūrė „ELMO light“. Šie šviestuvai pastatyti prezidentūros languose ir aplink kiekvieną lango kontūrą preciziškai išbrėžia šviesos liniją, kurios spalvą galima valdyti per nuotolį. Taip istorinė prezidentūra vakarais pavirs į pasakų pilaitę, kurios kiekvienas architektūrinis elementas švytės daugybe spalvų ir atspalvių.

„Įspūdinga istorinės prezidentūros Kalėdinio sodelio apšvietimo idėja gimė planuojant bendrą šventinį Kauno apšvietimą – organizatoriai norėjo kažko neįprasto, naujo, ko dar nėra matę nei patys miestiečiai, nei miesto svečiai. O mes vieninteliai ir patys pirmieji Lietuvoje šiais metais pagaminome lauko sąlygomis naudojamus linijinius šviestuvus, tiesiog idealiai tinkamus tokioms šventinėms progoms. Neliko nieko kito, kaip tik juos pasiūlyti, o pati idėja organizatorius sužavėjo“, - pasakoja Lukas Mickus, „ELMO light“ salono vadovas.

Visas šviesų šou idėjas ir moderniausias inovacijas galite išvysti patys, jei surasti laiko vakarais aplankyti Kauno bei Vilniaus šventinius miestelius – panašu, jog tai tikrai nekasdieniški ir įspūdingi reginiai. O gal jau matėte abiejų miestų papuošimus ir turite savo nuomonę, kuriam iš miestų šiais metais reiktų skirti pirmąją vietą – Vilniui ar Kaunui?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(14)
(-6)

Komentarai ()