Ruoškitės naujai profesijai: jau greitai kosmose darbuosis šimtai žmonių, apyvarta sieks milijonus dolerių (Video)  ()

Naudingųjų išteklių išgavimas kosmose – po truputį gimstanti pramonės šaka, tačiau realių rezultatų dar reikia palaukti. Tenka įveikinėti įvairias kliūtis – ir būtent apie tai praeitą savaitę buvo kalbama Hiustone vykusioje kosmoso kasinėjimų konferencijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginyje buvo diskutuojama apie palaikančios infrastruktūros sukūrimą: kasinėjimais užsiimančioms kompanijoms reikės įvairių paslaugų, kurias teikti galėtų firmos, pačios nesiruošiančios kasinėti ir gal net neskraidančios į kosmosą.

Taip pat svarbu išsiaiškinti, kokias medžiagas išgavinėti verta pirmiausia, kokios tinkamiausios joms rinkos – ir panašius ekonominius dalykus.

Aišku, svarbu ir techninė dalis – kosminių skrydžių atpiginimas, kasinėjimo technologijos – bet čia progresas jau vyksta: net jeigu ir mažais žingsneliais, ši pramonės šaka juda į priekį – viena iš kompanijų, „United Launch Alliance“, žada, kad iki 2045-ųjų metų kosmose dirbs daugiau nei tūkstantis žmonių.

Šiek tiek faktų apie kalnakasybą kosmose:

* Kosmose daugiausia būtų kasama geležis, nikelis ir brangieji metalai. Reikia pastebėti, asteroiduose jų grynumas yra didesnis, nei Žemėje.

* Šiuo metu kilogramo platinos kaina – 29 000 JAV dolerių. Iš apie 800 metrų skersmens asteroido galima iškasti apie 130 tonų platinos, to vertė būtų 3,5 mlrd. JAV dol.

* Artimiausias palydovas, kuris bus leidžiamas į kosmosą, turės infraraudonujų spindulių jutiklius, ieškosiantis vandens arti Žemės esančiuose asteroiduose.

* Egzistuoja privačios kompanijos, kurios ruošiasi išgauti vandenį ir naudingas iškasenas mėnulyje.

* Tokių ekspedicijų kainos kol kas dar įspūdingos: NASA rengiama „Osiris-Rex“ ekspedicija, kurios tikslas 2023-iaisiais į Žemę pargabenti vos du kilogramus „asteroidienos“, šiuo metu kainuoja milijardą JAV dolerių.

* Asteroidai suteiks mums galimybę gaminti objektus kosmose. Naudojantis 3D spausdinimo technologijomis, iškastas medžiagas iškart būtų galima naudoti naujų daiktų kūrimui, net negabenant rūdos ar metalų į Žemę ir taip žymiai sumažinant kaštus.

* Raketų kuras taip pat gali būti gaminamas kosmose. Juk suskaldžius vandenį į vandenilį bei deguonį, gauname dvi medžiagas, kurios dažniausiai ir yra naudojamas raketų kuro gamybai.

* Vanduo yra vienas svarbiausių dalykų, reikalingų kosmonautų gyvybės palaikymui kosmose. Bet jį taip pat galima naudoti apsaugai nuo radiacijos. Deja, šiuo metu pakelti toną vandens į Žemės orbitą kainuoja 50 milijonų JAV dolerių.

* Išgauti pirmąjį vandenį iš asteroidų tikimasi jau apie 2025-uosius.

* Vienintelės valstybės, kuriuos šiuo metu pradeda darbus kosminės kalnakasybos srityje – tai JAV ir Liuksemburgas.

Faktus apie asteroidų kalnakasybą pagal „mining.com“ paskelbė „Lietuvos rytas“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()