Jums paroje neužtenka laiko? Mokslininkai turi paguodžiančių naujienų apie paros trukmę  ()

Ar jums kartais atrodo, kad laikas slenka lėčiau arba diena tiesiog užsitęsė per ilgai? Nepatikėsite, tačiau mokslininkai net ir tam turi logišką paaiškinimą. Pasirodo, kad visa tai susiję su gerokai didesniais dalykais, pavyzdžiui, mūsų planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „Mirror“ ir „Independent“, mūsų dienos prailgsta dėl sulėtėjusios Žemės planetos orbitos. Mokslininkų skaičiavimu, diena vidutiniškai pailgėja 1,8 milisekundės kas kiekvieną šimtmetį, šis procesas vyksta jau pastaruosius 27 tūkstančius metų.

Taip, derėtų sutikti, kad pokyčių paroje vyksta labai labai lėtai ir reikia net 6,7 milijono metų, kad vidutinė paros trukmė pailgėtų bent minute. Beje, mokslininkai apskaičiavo, kad po 200 milijonų metų para Žemės planetoje tęsis viena valanda ilgiau.

Beje, apie ilgėjančią paros trukmę buvo žinota ir anksčiau. Mokslininkai jau seniau pastebėjo, kad Žemės skriejimas lėtėja. Visgi ankstesni skaičiavimai tvirtino, kad dienos trukmė ilgėja „gerokai“ sparčiau, t. y. 2,3 milisekundės kas amžių.

Tačiau naujausi tyrimai yra tikslesni, kadangi buvo atsižvelgta į faktą, kad Žemės sukimąsi veikia netolygios geofizikinės jėgos. Anksčiau didžiausias dėmesys buvo skirtas tik Mėnulio įtakai mūsų planetai, bet to nepakanka.

Žemės sukimąsi veikia ne tik vienintelis palydovas, tačiau ir tirpstantys ledynai, kylantis jūros lygis, elektromagnetinė sąveika tarp mantijos ir Žemės branduolio bei kitos jėgos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(16)
(-4)

Komentarai ()