Niekas negali paaiškinti, kas darosi su šitomis žvaigždėmis (Video)  ()

Atsimenate „Tabi žvaigždę“, ramybės neduodantį Keplerio teleskopu atrastą objektą, kartais keistai pritemstantį, kuriam kol kas nėra paaiškinimo? Prieš pora savaičių pranešta apie šiek tiek panašios žvaigždės aptikimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – Keplerio radinys.

RIK-210 yra 5-10 milijonų metų amžiaus, taigi labai jauna, žvaigždė, matoma Skorpiono žvaigždyne. Jos masė siekia pusę Saulės masės.

2014-ųjų metų rugpjūčio-lapkričio mėnesiais Kepleris stebėjo šią žvaigždę ir aptiko, kad kas 5,67 paros ji pritemsta, kartais net iki 15 procentų. Pritemimų periodas sutampa su žvaigždės sukimosi periodu, tačiau tokie stiprūs pritemimai negali būti paaiškinami žvaigždės dėmėmis, bent jau mūsų dabartinis supratimas apie žvaigždžių magnetosferas to neleidžia (Saulės šviesis dėl dėmių sumažėja tik procento dalimis).

Žvaigždė neturi ir masyvios kompanionės, be to, pritemimai yra nevienodo gylio, o jų profiliai laike – nesimetriški, taigi kompanionės šešėlis jų ir taip negalėtų paaiškinti.

Atradėjai siūlo kelis galimus paaiškinimus – jaunos žvaigždės paviršiuje susiformavę milžiniški debesys; aplink besisukanti jauna planeta, supama nuolaužų žiedo; asteroidų ar kometų grupė, ardoma žvaigždės gravitacijos; arba dulkių debesis, besisukantis aplink žvaigždę tokiu atstumu, kad sukimosi periodas tiksliai sutampa su žvaigždės periodu. Tyrimo rezultatai arXiv.

Apie Tabi žvaigždę - video:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()