Kometos visgi negali paaiškinti keistos „ateivių megastruktūros“  (6)

Keistoji žvaigždė tapo dar daug keistesnė. Ir taip, tai gali būti ateiviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

KIC 8462852, arba Tabby žvaigždė, pastaruosius kelis mėnesius glumino astronomus, kai tyrėjų komanda pastebėjo, kad žvaigždės šviesumas keistai kinta. Iškeltos idėjos nuo kometų debesies iki „ateivių megastruktūrų“.

Dabar istorinių stebėjimų analizė atskleidė, kad žvaigždė palengva blanko ilgiau nei šimtmetį, tad visiems beliko kasytis pakaušius, ieškant priežasties.

Pirmieji šios kosmoso keistenybės ženklai gauti NASA planetų medžiotojo Kepler kosminio teleskopo, kur be perstojo stebėjo šį dangaus regioną nuo 2009 iki 2013. Dauguma planetas turinčių žvaigždžių, periodiškai nublanksta, kai pro jas praskrieja jų planetos. Bet Tabby žvaigždė keturis metus temo netvarkingai, kartais prarasdama netgi 20 % savo ryškumo.

Kosminė keistenybė

Rugsėjo mėnesį Tabetha Boyajian iš Yale'o universiteto – kurios neformalus vardas suteiktas žvaigždei – vadovaujama komanda bandė, rasti logišką šių neįprastų signalų paaiškinimą. Galiausiai jie nustatė, kad geriausias paaiškinimas – dulkės iš didelio kometų debesies.

Po mėnesio žvaigždė sumirgėjo antraštėse visame pasaulyje dėl Jasono Wrighto ir kolegų iš Pennsylvania'os valstijos universiteto straipsnio, kuriame keliama idėja, kad keisti signalai gali rastis dėl „ateiviškų megastruktūrų", pavyzdžiui, palydovų, skirtų rinkti žvaigždės šviesą.

Dabar Bradley Schaefer iš Louisiana'os valstijos universiteto išsiaiškino, kad paslaptis dar didesnė. Tyrinėdama žvaigždę, Boyajian'o komanda naudojo Harvardo universiteto šimtmečio ar panašiai, senumo, skaitmeniškai nuskenuotų fotografinių dangaus vaizdo plokštelių archyvo duomenis, siekdami išsiaiškinti, ar žvaigždė keistai elgėsi ir anksčiau, bet nieko neaptiko.

Schaeferis nusprendė, kad ši neįprasta žvaigždė nusipelno atidesnės peržiūros. Jis suvidurkino penkerių metų atkarpų duomenis, kad galėtų aptikti lėtas, ilgalaikes tendencijas ir išsiaiškino, kad žvaigždė nuo 1890 iki 1989 nublanko ~20%. „Pagrindinis efektas mažas ir neakivaizdus,“ sako jis.

Starman

Siekdamas patikrinti, ar blankimas tikras, Schaeferis nuvyko į Harvardą apžiūrėti originalių fotografinių plokštelių ir savo akimis patikrino jose užfiksuotus pokyčius, – šiuos įgūdžius turi nedaug dabartinių astronomų. „Kadangi fotografinių plokštelių niekas nebenaudoja, iš esmės tai yra prarastas menas,“ sako Wrightas. „Schaeferis yra tokių dalykų ekspertas.“

Schaeferis išvydo amžių trukusį blankimą, ir apskaičiavo, kad norint gauti tokį rezultatą, reikėtų, kad pro žvaigždę praskrietų 648 000 kometų, kurių kiekviena būtų 200 kilometrų skersmens – visiškai neįtikėtina,tvirtina jis. „Kometų būrio idėja logiškai buvo iškelta, kaip labiausiai tikėtina, netgi suprantant, kad tai prastas spėjimas,“ sako jis. „Bet dabar ši idėja paneigta, kaip, tiesą sakant, ir visos kitos paskelbtos idėjos.“

„Tai kelia rūpesčių kometų hipotezei,“ sutinka Boyajianas. „Kad išsiaiškintume, kas vyksta, reikia daugiau nuolatinio stebėjimo duomenų.“

O kaip ateivių megastruktūros? Schafer'is neužtikrintas. „Ateivių megastruktūros idėja prastai dera su naujais mano stebėjimais,“ sako jis, kadangi mano, jog netgi pažangūs ateiviai nesugebėtų pastatyti struktūros, dengiančios penktadalį žvaigždės, vos per šimtmetį. Be to, toks objektas turėtų sugertą žvaigždės šviesą spinduliuoti kaip šilumą, bet infraraudonasis Tabby žvaigždės signalas atrodo normalus, sako jis.

„Nežinau, kaip tamsėjimas dera su megastruktūros hipoteze, tačiau tai atmeta daug natūralių paaiškinimų, įskaitant ir kometas,“ sako Wrightas. „Gal tiesiog praeityje buvo daugiau pritemimo, ar kad tiesiog praeityje astronomams ne taip sekėsi ir jie užfiksavo daugiau pritemimų devintajame XX a. dešimtmetyje, nei pirmajame. Tačiau tai atrodo menkai tikėtina.“

Nekyla abejonių, kad KIC 8462852 elgiasi neįprastai, tad kažkokia priežastis privalo būti, sako Schaeferis. „Arba kuris nors mūsų atmestas variantas turi dar nežinomų sprendinių, arba teoretikai turės pateikti kokį nors kitą pasiūlymą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai (6)