Kuriems galams mokslui prireikė robotizuoto užpakalio ar vemiančio roboto? TOP 5 keisčiausi moksliniai robotai (Video)  ()

Robotai moksle yra tiesiog nepamainomi. Jie atlieka galybę įvairių funkcijų ir jau yra padėję padaryti ne vieną svarbų atradimą. Visgi, kai kurie moksliniai robotai atrodo mažų mažiausiai keisti. Pateikiame penkis įdomiausius pavyzdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotas-užpakalis. Kam mokslininkams gali reikėti robotizuoto, gana realistiškai atrodančio užpakalio? Pasirodo, jis yra skirtas žmonių emocijoms pamėgdžioti. Kitaip tariant, skirtingus jausmus bandoma atspindėti netikro užpakalio judesiais. Jis buvo sukurtas viename universitete Tokijuje ir pavadintas „Shiri“ – japoniškai tai reiškia „sėdmenys“. Tiesa, būtina pasakyti, kad mokslininkai tikrai negalvoja, kad kada nors robotai emocijas išreikš sutraukinėdami užpakalio raumenis – šis išradimas yra labiau skirtas pradėti diskusijai apie tai, kaip robotai ateityje bendraus su žmonėmis.

Roboto-užpakalio veikimas - video siužete

Vemiantis Laris. Tyrinėti užkrečiamų ligų plitimą nėra lengva, tačiau labai svarbu. Supratimas, kaip žmonės elgiasi viešose vietose, kaip keičiasi virusai ir mūsų kovos su jais būdais, formuoja epidemijų prevencijos strategijas. Taigi, šiame kontekste „vemiantis Laris“ („Vomiting Larry“) yra neįtikėtinai svarbus. Tai – gana paprasta galva, kuri nejuda ir neturi jokių kompiuterio mikroschemų, prijungta prie unikalaus vėmimą imituojančio mechanizmo. Mokslininkai pripildo Larį tamsoje šviečiančio skysčio, o vėliau tyrinėja netikrų vėmalų pasklidimą, išvalymo efektyvumą ir kitus ateities ligų prevencijai svarbius dalykus.

Vemiančio roboto veikimas ir kūrėjų komentarai - video siužete

Robotas-kūdikis. Į žmones panašūs robotai tikriausiai susilaukia didžiulio žmonių susidomėjimo. Dažniausiai jie atrodo kaip tikri suaugę žmonės. Mokslininkai iš Japonijos Mokslo ir Technologijų Agentūros sukūrė 1-2 metų vaiko judesius imituojantį robotą, kuris atrodo gana šiurpiai. Jis veikia galybės jutiklių ir suspausto oro prietaisų pagalba. Su kūrėjų pagalba jis gali atsistoti, bet ir gulėdamas nuolat judina rankas, akimis seka aplink vaikščiojančius žmones. Juo norėta išbandyti galimybes robotams mokytis iš žmonių taip, kaip vaikai mokosi iš suaugusiųjų. Visgi, negalima pabėgti nuo fakto, kad CB-2 atrodo kaip tiesiai iš ekrano nužengęs siaubo filmo personažas.

CB-2 robotas video siužete

Besituštinantis robotas. Iš kur ateities robotai ims jiems reikalingą energiją? Žinoma, jie galėtų būti įkraunami taip, kaip šiandien įkrauname savo išmaniuosius prietaisus, akumuliatorinius įrankius ir pan. Tačiau mokslininkai mano, kad tai nėra geriausias būdas – būtų daug geriau, jei robotai kaip ir žmonės patys gamintų sau energiją. Taip ir buvo sukurtas „Ecobot III“ prietaisas, kuris organines atliekas paverčia energija. Tam naudojamos bakterijos, o jau apdorotos medžiagos iš sistemos yra tiesiog pašalinamos automatiškai. Mokslo mėgėjai iš karto nusprendė – tai reiškia, kad robotai ateityje tuštinsis kaip ir žmonės.

„Ecobot III“ šalina nebereikalingas atliekas

Gyvatė jūsų kūne. Šis robotas turi labai reikalingą ir svarbią paskirtį, tačiau nemažai žmonių jį laiko gana kraupiu. Taip yra todėl, kad žmonės nemėgsta gyvačių, o šis į gyvatę panašus robotas yra sukurtas tam, kad laisvai judėtų sergančių žmonių kūne. Todėl vietoj sudėtingų operacijų gydytojams tereikėtų atlikti nedidelį pjūvį, per kurį būtų įvestas robotas-gyvatė. Tuomet robotas nepažeisdamas aplinkinių audinių nušliaužtų iki organo, kurį reikia operuoti, paimtų mėginius ar atliktų smulkias procedūras. Roboto kūrėjai teigia, kad tai supaprastins daugelį chirurginių procedūrų.

Chirurginiai robotai-gyvatės video siužete

Moksliniai robotai dažnai kuriami ne tik tam, kad atliktų savo tiesioginę funkciją, bet ir žiniasklaidos dėmesiui pritraukti. Mokslo populiarinimas yra labai svarbi sritis, nors ir gali pasirodyti, kad nieko svarbaus juo pasiekti neįmanoma. Kas gali žinoti, ar žinių, sukauptų kuriant išraiškingą užpakalį prireiks gaminant ateities robotus ir ar mokslininkams nekils išganinga idėja bevalant roboto apvemtas grindis.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()