Neįtikėtinas, keistai skambantis, tačiau daug žadantis eksperimentas: „Tinder‘is“ beždžionėms (Video)  ()

Danijos zoologijos sodo darbuotojai sukūrė platformą, pavadintą „Tinder‘iu orangutangams“ siekdami daugiau sužinoti apie šių primatų partnerių pasirinkimo įpročius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planšetinio kompiuterio ekrane, darbuotojai pademonstravo dėmesingai nusiteikusioms orangutangų patelėms visą eilė potencialių partnerių nuotraukų.

Jų pasirinkimas iš tiesų platus – reikalui esant patinas galėtų būti pristatytas net iš tokios tolimos šalies kaip Singapūras. Šis projektas, ilgainiui gavęs „Tinder‘io orangutangams“ pavadinimą, vykdomas jau ketverius metus, ir šiandien jam priklauso daugybė viso pasaulio zoologijos sodų, tarpusavyje koordinuojančių tarptautinę gyvūnų veisimo programą.

Elgsenos biologas iš Apenheul‘o primatų parko, žiniasklaidai teigė, prie šio projekto prisidėjęs, norėdamas išsiaiškinti kuo ir kaip vadovaujasi patelės pasirinkdamos poravimosi partnerius, nes duomenų apie tai šiuo metu yra itin mažai. - „Tenka apgailestauti, tačiau dauguma gyvūnų turi grįžti į savo zoologijos sodus taip ir nesusiporavę“ – teigė biologas.

Gyvūnų poravimosi partnerių pasirinkimo procesas yra daug labiau komplikuotas nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Ir dažniausiai jis baigiasi fiasko. Šio eksperimento metu kaip tik ir bus bandoma išsiaiškinti kodėl taip vyksta ir kokią rolę tarp primatų santykių vaidina simpatijos ir emocijos.

Vienas iš projektą koordinuojančių biologų teigė – „jausmai ir emocijos nuėjo tolimą kelią evoliucijos eigoje, ir jei jų nesuprasime ir neįvertinsime, nieko doro iš bandymo veisti gyvūnus neišeis“.

Per keletą anksčiau vykdytų eksperimentų, zoologijos sodo darbuotojai rodė mažosioms šimpanzėms (Pan paniscus) ir orangutangams galimų partnerių nuotraukas per planšetę.

Matydamos vienus joms siūlomus vyriškos lyties atstovus patelės neparodė didelio dėmesio, žiūrėdamos į kitus - jautėsi įširdusios ir piktos, tačiau buvo ir tokių, kuriuos stebėdamos patelės rodė džiaugsmo požymius. Taigi, „Tinder‘is“ iš tiesų gali pasitarnauti kaip gera priemonė įvertinti beždžionių elgesio motyvus.

Beje, yra ir šiokių tokių keblumų. Kol kas dar niekas nesukūrė tokios planšetės kuri tiktų primatams. Kai vienai, iš prieš tai minėto parko patelei, vardu Samboja, buvo duotas iPad‘as, ji jį pavertė šipuliais per keletą akimirkų. Taigi, kol kas partnerių vaizdai rodomi per narvo langą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()