Galime lažintis, jog neatspėsite kokia priemone buvo nupieštas šis piešinys (Video)  ()

Nuo prestižinio Masačusetso technologijų instituto (MIT) atskilusios kompanijos darbuotojai sugalvojo itin originalią technologiją sprendžiančią oro taršos problemą. Bet darbuotojų būta neeilinių. Jie sugalvojo ir dar kai ką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija rado kaip vienu šūviu nušauti du zuikius. Jie sukūrė prietaisą išmetamąsias dujas verčiančią į buityje ir pramonėje pritaikomus dažus.

Įrenginys, pavadintas, „Kaalink” montuojamas ant automobilio išmetamojo vamzdžio ir filtruoja nepilnai degimo proceso metu sudegusias medžiagas. Techniniai duomenys yra komercinė paslaptis, tačiau įrenginį kūrusios kompanijos „Gravinky Labs” atstovai teigia, kad procesas yra pagrįstas mechaniniais principais ir yra gana nesudėtingas.

„Mūsų įrenginys sukonstruotas iš elektroninių daviklių, mechaninių komponentų ir nepilnai sudegusių medžiagų surinkimo dalių” - teigė kompanijos bendraįkūrėjas Anirudh Sharma.

Remiantis atliktais bandymais, šis įrenginys gali užfiksuoti 93 procentus skleidžiamos taršos. Vieną unciją (28,35g) dažų pagaminti užtrunka apie 45 min. 

Išmetamųjų dujų ir filtravimo procesas rodosi aiškus, tačiau kuo paremta technologija verčianti tai dažais? Kūrėjai kalba apie tai nenoriai, prasitaria tik tiek, jog gaunami išties aukštos kokybės spausdinimo dažai, kurie gali būti naudojami tiek eilinių vartotojų tiek parduodami pramonėje.

Šiuo metu prietaisai ištobulinti taip, kad gali būti savarankiškai instaliuojami pačių vairuotojų. Visa bėda, jog kompanija savo veiklą kol kas vykdo tik Indijoje, o tai sudaro sunkumų, nes pilnai užpildytas aparatas gali būti išsiųstas ir parduotas tik į netoli esantį padalinį. Beje, jis prisipildo gana greitai – apytikriai per dvi savaites intensyvaus važinėjimo mieste.

Kita vertus, bendrovė labai sparčiais žingsniais juda į priekį. Jie ketina plėstis ir teikti surinktų medžiagų perdirbimo paslaugas daug platesniame geografiniame lauke. Siekdama paspartinti bendrovės vystymąsi ir surinkti daugiau lėšų, kompanija pradėjo dalyvauti masinio finansavimo platformoje Kickstarter.

Sukurtus dažus bendrovė pavadino „Air-Ink". Kol pasiekė užsibrėžtos kokybės prireikė trejų metų. O visai nesenai, siekdami išpopuliarinti šią koncepciją, kartu su partneriais, ėmėsi reklamos kampanijos Honkonge. Dailininkai ir gatvės menininkai, iš perdirbtų išmetamųjų dujų išgautais dažais viešose miesto erdvėse kūrė graffiti piešinius.

Sharma teigė, kad tai tik pradžia. Bendrovė siekia išplėsti sistemą ir sukurti prietaisus kurie galėtų surinkti išmetamąsias medžiagas iš gyvenamųjų namų kaminų, pramoninių ir kitų išmetamųjų sistemų.

Manoma, kad ateityje „Kaalink" sistema galėtų būti diegiama į visus automobilius ir pramoninius darinius, o įvairioms organizacijoms ir šalių vyriausybėms galėtų padėti užfiksuoti oro taršą ir kartu labai efektyviai ją perdirbti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()