Kraujo pažinimo pradžiamokslis: keletas faktų, kuriuos reikėtų žinoti  ()

Kai vardijame svarbiausius mūsų organus, kraujo dažniausiai net neprisimename. O juk šis skystasis mūsų organas yra nė kiek ne mažiau svarbus už kitus, be jo, mes negalėtume išgyventi. Kraujas turi daug nuostabių sugebėjimų ir, galima sakyti, yra vienas darbščiausių organų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujas aprūpina kūną maistingosiomis medžiagomis, pašalina kenksmingąsias, reguliuoja temperatūrą ir gina nuo pavojingų ligų sukėlėjų. Ir tai dar ne viskas!

Tarkime, Dievas iš tikrųjų sukūrė žmogų. Ir jis viską gerai apgalvojo: kaulai buvo numatyti kaip kūno atrama, raumenys reikalingi judėjimui, vidaus organai – atskirų užduočių specialistai, nervai būtini visam žmogiškajam mechanizmui valdyti, oda – kaip apsauginis apvalkalas.

Šis planas būtų buvęs gudrus, bet vis tiek trūktų kai ko labai svarbaus. Iš kur raumenys imtų energijos? Kas pašalintų medžiagų apykaitos atliekas? Kas žmogų apsaugotų nuo temperatūrų skirtumų, kad jis neperkaistų ir nesušaltų? Kas stotų į kovą su piktybiniais virusais ir bakterijomis? Matyt, Kūrėjas surado sprendimą ir sukūrė kraują, tuo pačiu iri kraujagysles , kad raudonasis skystis galėtų greitai patekti į visas kūno dalis.

Kad mūsų kraujas yra dieviškosios kūrybos šedevras, patvirtina kvėpavimas. Plaučiuose raudonieji kraujo kūneliai (eritrocitai) pasikrauna deguonimi ir transportuoja jį į visas kūno ląsteles, kurios beveik visos tiesiogiai prisijungusios prie kraujo srovių. Yra tik kelios išimtys, pavyzdžiui, kremzlės ir akies ragena, kurios pačios pasiima reikalingą deguonies kiekį.

Beveik visas deguonis kraujyje (98,5 proc.) būna prisijungęs prie kraujo dažo hemoglobino, raudonųjų kraujo kūnelių sudedamosios dalies. Tik maža deguonies dalelė ištirpsta skaidrioje ar drumstoje kraujo plazmoje, kuri iki 90 proc. susideda iš vandens.

Patekęs į kūno ląsteles, deguonis sudeginamas, kad galėtų vykti medžiagų apykaitos procesai. Tada susidaro šiluma. Žmogus šilumos gamybos pajėgumai siekia 100 vatų, tuo nesunku įsitikinti gerai izoliuotoje patalpoje.

Praktiškai anglies dioksidą kaip nereikalingą šios anglies oksidacijos atlieką kraujas iškart atplukdo į plaučius, kuri jis iškvepiamas su oru.

Per dieną kraujas perneša apie 700 litrų (arba vieną kilogramą) deguonies. Dar daugiau medžiagų plaukioja ištirpusių kraujo plazmoje : ten telkiasi cukraus molekulės, kraujo riebalai, streso ir laimės hormonai, įvairūs medžiagų apykaitos produktai ir kelių rūšių kraujo ląstelės.

Šalia minėtų raudonųjų kraujo kūnelių kraujyje būna kur kas retesnių baltųjų leukocitų, savotiškų kraujo policininkų, kurie nukenksmina grėsmę keliančius virusus ir bakterijas, grybelius ir nuodingąsias medžiagas. Vienam leukocitui tenka saugoti 700–1000 raudonųjų kraujo kūnelių.

Kraujo plokštelės (trombocitai) turi užduotį uždaryti žaizdas. Prireikus jie sudaro krešulius arba prisijungia prie audinio aplink žaizdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(28)
(10)
(18)

Komentarai ()