Istorijos įdomybės: ar žinote, kaip buvo pagerbtas telefono išradėjo atminimas?  (1)

1922 metų rugpjūčio 4 dieną visos telefonų ryšių paslaugas teikiančios bendrovės JAV ir Kanadoje nutilo vienai minutei, kad pagerbtų Alexanderį Grahamą Bellą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

A.G.Bellas buvo vienas iš kelių kalbos perdavimo elektros laidais išradėjų. Jis buvo pirmas, kuris užpatentavo šį savo išradimą bei laimėjo visą virtinę ilgų ir varginančių bylų, kad šią teisę išlaikytų. A.G.Bellas savo išradimą netruko pristatyti rinkai. Pirmąjį skambutį jis atliko 1876 metų kovo 10 dieną, o jau po kelių mėnesių telefonas buvo pristatytas Filadelfijos (JAV) parodoje.

1877 metų liepą A.G.Bellas įkūrė „Bell Telephone System“ kompaniją, o po kelių metų leido sau pasitraukti iš valdybos ir perleido jos valdymą kitiems. Tuo metu jam buvo vos 32 metai, tačiau jis jau buvo įžymus ir turtingas. Po to A.G.Bellas savo gyvenimą paskyrė išradimų kūrimui bei filantropinei veiklai. Jis buvo vienas iš Nacionalinės Geografijos Bendruomenės įkūrėjų 1888 metais.

Per savo 75-ąjį gimtadienį A.G.Bellas pažymėjo, kad jis iki šiol neturi ir nenori turėti telefono savo darbo kabinete. Deja, po kelių mėnesių – rugpjūčio 2 dieną – jis mirė. Po kelių dienų, rugpjūčio 4 dieną, jis buvo palaidotas prie savo namų, o karstą sukalė jo paties laboratorijos darbuotojai. Norėdamos pagerbti šį iškilų žmogų, visos telefono ryšių perdavimo kompanijos JAV ir Kanadoje tą dieną išjungė visus telefonus vienai minutei, tik prasidėjus A.G.Bello laidotuvėms 18.30 val. JAV rytų pakrantės laiku.

Tą minutę tylėjo net 13 milijonų telefonų – nevyko absoliučiai jokių telefonų skambučių, jokių telefoninių pokalbių. Tai daugumai paliko įspūdį ir panašiai buvo pasielgta po 9 metų mirus išradėjui Thomui Edisonui. Iš pradžių buvo pasiūlyta vienai minutei nustoti tiekti elektros energiją visoje šalyje, tačiau tiesiogiai ir netiesiogiai nuo elektros priklausė pernelyg daug žmonių gyvybių.

Vietoje to prezidentas Herbertas Hooveris sutiko Baltuosiuose rūmuose vienai minutei užgesinti visas šviesas 22 val. vakaro JAV rytų pakrantės laiku. Jis paragino lygiai taip pat pasielgti visus amerikiečius. Taigi 1931 metų spalio 21 dieną, praėjus 3 dienoms po T.Edisono mirties, vienai minutei tamsa įsivyravo daugelio JAV šeimų namuose bei biuruose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)