Paskelbti labiausiai ir mažiausiai pesticidais užteršti vaisiai ir daržovės - įsidėmėkite ir visada rinkitės švariausius  (7)

Perskaitę šį straipsnį atidžiau rinksitės daržoves ir vaisius, nes, remiantis naujausia Aplinkos darbo grupės EWG (angl. Environmental Working Group) ataskaita, kai kurie iš jų yra itin užteršti pesticidais, rašo Time.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išleistoje ataskaitoje pateikiami labiausiai ir mažiausiai pesticidais užteršti produktai, kurie buvo nustatyti, remiantis JAV Žemės ūkio departamento bei Maisto ir vaistų administracijos vykdytais tyrimais. Jų metu buvo atlikta daugiau nei 36 tūkst. mėginių iš 48 skirtingų tradiciškai auginamos produkcijos tipų analizė.

Mt. Sinai Medicinos mokyklos dr. Philipas Landriganas primena, kad net ir maži pesticidų kiekiai gali pakenkti kūdikiams ir vaikams, todėl tėvai privalo apsaugoti juos nuo pesticidų, tačiau tuo pat metu užtikrinti mitybą, kurioje gausu vaisių ir daržovių.

Antrus metus iš eilės EWG nustatė, kad daugiausiai pesticidų yra randama braškėse. Šiais metais labiausiai užterštoje braškėje buvo rasta 20 skirtingų pesticidų pėdsakų.

Daug pesticidų buvo rasta ir špinatuose bei nektarinuose. Špinatai šių metų ataskaitoje šoktelėjo iš 8 į 2 vietą pagal užterštumą. Net 75 proc. mėginių buvo rasta permetrino - priemonės, skirtos naikinti vabzdžiams. Didelės permetrino dozės gali sukelti nervų sistemos pakenkimų.

Tarp mažiausiai užterštų produktų – cukriniai kukurūzai. Vos 1 proc. kukurūzų ir avokadų mėginių buvo rasta pesticidų. Vis tik, svarbu paminėti, kad dalis kukurūzų, papajų ir vasarinių moliūgų yra auginami iš genetiškai modifikuotų sėklų, todėl patariama rinktis organiškus vaisius ir daržoves.

Nors šie pesticidais užterštų vaisių ir daržovių sąrašai sulaukė didžiulio medikų ir sveikatos organizacijų palaikymo, dalis kritikų teigia, kad įvertinamas tik pesticidų kiekis, o ne jų toksiškumas.

Pateikiame labiausiai ir mažiausiai pesticidais užterštų vaisių ir daržovių sąrašus, o daugiau informacijos apie tai galite rastiEWG tinklalapyje.

Purvinasis tuzinas:

1. Braškės

2. Špinatai

3. Nektarinai

4. Obuoliai

5. Persikai

6. Kriaušės

7. Vyšnios

8. Vynuogės

9. Salierai

10. Pomidorai

11. Paprikos

12. Bulvės

Švarusis penkioliktukas:

1. Cukriniai kukurūzai

2. Avokadai

3. Ananasai

4. Kopūstai

5. Svogūnai

6. Šaldyti kvapieji pelėžirniai

7. Papajos

8. Šparagai

9. Mangai

10. Baklažanai

11. Sėjamieji melionai (angl. Honeydew)

12. Kiviai

13. Raukšlėtieji melionai (anlg. Cantaloupe)

14. Žiediniai kopūstai

15. Greipfrutai

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai (7)