Neįtikėtinai klastinga ir daugybę gyvybių kasmet nusinešanti liga - įsidėmėkite šiuos simptomus  ()

„Ant mirties slenksčio buvau septynis kartus, ilgą laiką nebuvau tikras, ar man pavyks“, – tinklalapiui BBC.com savo išgyvenimus pasakoja Patrickas Kane‘as. Vaikinas vos nemirė nuo ligos, kuri Jungtinėje Karalystėje kasmet pražudo daugiau žmonių nei žarnyno, krūties ir prostatos vėžys, kartu sudėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patrickas buvo vos 9 mėnesių amžiaus, kai vieną rytą pasijuto prastai: vaikas tapo silpnas ir apskritai sunkiai reagavo į aplinką.

Šeimos gydytojas tuomet rekomendavo „Calpol“ suspensiją, kurios pagrindinė sudedamoji dalis yra paracetamolis, tačiau sunerimusi mama nusprendė sūnų nuvežti ligoninę, o pakeliui vaiko būklė ėmė stipriai blogėti.

„Viskas vyko taip staigiai... Atvykus į ligoninę man buvo diagnozuotas dauginis organų nepakankamumas“, – pasakoja Kane‘as.

St. Mary‘s ligoninėje Londone berniukas praleido 3,5 mėnesio, neteko dešinės kojos žemiau kelio, kairės rankos ir dešinės rankos pirštų.

Šiuo metu Patrickui yra 19 metų ir jis Edinburgo universitete studijuoja biochemiją. Tuomet berniukui buvo diagnozuotas sepsis.

Sepsis – kas tai?

Sepsį, arba kraujo užkrėtimą, sukelia infekcijos, tačiau didelį vaidmenį vaidina žmogaus imunitetas. Ne visiems, įsipjovus ar susižeidus, išsivysto sepsis. Tik kai organizmas yra labai nusilpęs, į išplitusią infekciją reaguoja ūmiu uždegiminiu atsaku.

Šis imuninės sistemos atsakas gali turėti katastrofišką poveikį kūnui ir sukelti septinį šoką, organų nepakankamumą ar netgi mirtį.

Jungtinėje Karalystėje dėl sepsio kasmet miršta 44 tūkst. žmonių.

Išskiriami 6 pagrindiniai simptomai:

- Neaiški kalba

- Stiprus drebulys ar raumenų skausmas

- Nesišlapinimas visą dieną

- Stiprus dusulys

- Pakitusi odos spalva ar dėmės

Mažiems vaikams sepsis gali pasireikšti šiais simptomais:

- Blyškia, melsva ar dėmėta oda

- Vaikas tampa mieguistas arba jį sunku pažadinti

- Itin šalta kūno temperatūra

- Intensyvus ir greitas kvėpavimas

- Bėrimas, kurį paspaudus paraudimas neišnyksta

- Traukuliai arba drebulys

Patricko teigimu, nėra vieno magiško simptomo, kuris aiškiai leistų suprasti, jog tai sepsis, tačiau žmonės, turėdami įtarimų, privalo iškelti šį klausimą ir nedelsiant kreiptis pagalbos.

Nacionalinė sveikatos tarnyba

2015 m. ataskaitos duomenimis, 4 iš 10 pacientų, patekusių į skubios pagalbos skyrių, apžiūrimi nepakankamai greitai ir per vėlai gauna antibiotikų.

Nacionalinis sveikatos ir priežiūros kompetencijos institutas išleido naujas taisykles. Organizacijos vyriausiojo pavaduotojo prof. Gilliano Lengo teigimu, „atvejų analizė rodo, kad yra neatitikimų tarp to, kaip yra vertinami žmonių simptomai skirtingose aplinkose“.

Organizacijos teigimu, pacientai turi būti apžiūrimi nedelsiant, o diagnozavus sepsį toks žmogus turi būti pradėtas gydyti per valandą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()