Itin keistu „kokteiliu“ pradėda gydyti liga, kurios diagnozė paprastai reiškia žaibišką mirtį  ()

JAV gydytojas iš vienos Virdžinijos valstijos ligoninės tikina suradęs būdą, kaip efektyviai kovoti su mirtį nešančiu sepsiu, skelbia „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kritinės būtinosios slaugos specialistas Paulas Marikas tikina, kad speciali priežiūra, o tiksliau – vitamino C ir steroidų mišinio suleidimas pacientui turi itin teigiamą poveikį tiems, kuriems gresia mirtinas pavojus.

Anot leidinio, sepsio sukeltos sudėtingos komplikacijos Jungtinėje Karalystėje kasmet pražudo 44 tūkst. žmonių.

Pirmąjį sykį vaistus išbandė kritiniu atveju P. Marikas leidiniui NPR pasakojo, kad išbandyti naująjį metodą pirmą sykį jam pavyko itin sudėtingomis aplinkybėmis.

„Mūsų intensyvios terapijos skyriuje atsidūrė 48-ių moteris, neturėjusi kitų rimtų sveikatos problemų, tačiau pas mus patekusi dėl itin staigaus sepsio užkrėtimo,“ – pasakojo leidiniui P. Marikas.

Anot gydytojo, moteriai jau buvo atsisakę veikti inkstai. Nefunkcionavo plaučiai. Buvo visiškai aišku, kad ji netrukus mirs.

„Tokioje situacijoje pradedi mastyti nešabloniškai,“ – tikino gydytojas. Kitą rytą P. Marikas, anot jo paties, „patyrė gyvenimo šoką“, kai atėjo į ligoninę manydamas, kad jo pacientė jau bus mirusi. Tačiau po dviejų dienų jai buvo leista palikti palatą.

Pavojinga ir klastinga liga

Sepsis yra reta, tačiau pavojinga medicinos komplikacija, kuri gali sukelti viso organizmo šoką ir daugelio organų disfunkciją. Ši patologinė viso organizmo būklė gali kilti kai žmogaus organizmas „netinkamai“ sureaguoja į infekciją. Dažnai sepsis neteisingai įsivaizduojamas kaip tik kraujo užkrėtimas, tačiau tai yra netikslu, nes šios pavojingos būsenos metu gali būti paveikti ir tik pavieniai organai.

Įspūdingi gydymo rezultatai

P. Marikas pirmą sykį išbandė vitamino C, sumaišyto su maža steroidų ir tiamino (B1) doze, injekciją 2016-ųjų sausį.

Vėliau jis pritaikė tą patį metodą dar 150 sepsiu užsikrėtusių pacientų. Vos vienas pacientas mirė dėl jam diagnozuoto ūmaus organizmo užkrėtimo. Gydytojas jau aprašė savo gydymo metodus ir pirmųjų 47 pacientų patirtis žurnale „Chest“.

Kolegos nusiteikę skeptiškai

Kol kas kiti ekspertai pataria susilaikyti „nuo ankstyvų komentarų“ šia tema. Jų teigimu, daktaro P. Mariko tyrimas nebuvo išsamus ir neaišku, kaip jis veiks didesnėje populiacijoje.

Vienas žymiausių pasaulyje sepsio gydytojų Craigas Coopersmithas leidiniui NPR pasakojo, kad šiuo atveju reikia dar atlikti nuodugnius tyrimus.

„Tai buvo itin netradicinis tyrimo būdas,“ – pareiškė Ronas Danielsas, Didžiosios Britanijos sepsio gydytojų draugijos vadovas.

„Gerai žinomas ir gerbiamas gydytojas, susidūręs su kritiniu atveju, pritaikė jam žinomas studijas. Aš suprantu, kodėl jis taip pasielgė, – pareiškė jis. – Tačiau pateikti skaičiai yra pernelyg maži, kad mes galėtume teigti, kuri medžiaga suveikė – vitaminas C ar steroidai. Tuo labiau, kad rezultatai yra pernelyg geri, kad būtų teisybė, todėl mums reikia itin nuodugniai visa tai ištirti.“

Britų ekspertas pažymėjo, kad pasitvirtinus kolegos iš JAV atradimo faktui, tai taptų ligonių priežiūros revoliucija visame pasaulyje, nes naudojamos sudedamosios dalys yra pigios ir visiems prieinamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: