SpaceX ruošiasi naujam eksperimentui: bandys raketą, galinčią iškelti net 54,4 tonų krovinį (Video)  (16)

SpaceX kompanija planuoja išbandyti sunkiosios klasės raketą nešėją Falcon Heavy 2017 metų vasarą. Apie tai Twitterio paskyroje parašė Elonas Muskas, taip pat paminėjęs, kad svarstoma galimybė bandomojo skrydžio metu grąžinti ir antrąją pakopą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektuojama sunkioji raketa Falcon Heavy kuriama Falcon 9 raketos pagrindu. Į žemąją Žemės orbitą ši raketa galės pakelti iki 54,4 tonų krovinį, o į Marsą galės pristatyti iki 13,6 tonų. Sunkiojoje raketoje kaip greitintuvai bus panaudotos trys Falcon 9 Full Thrust pirmosios pakopos. Skrydžio pradžioje veiks šoninai greitintuvai, taip taupant kurą pirmosios pakopos bakuose. Šoniniams greitintuvams atsijungus, visa galia pradės veikti pirmos pakopos varikliai. Manoma, kad visi trys segmentai bus daugkartinio naudojimo ir galės nutūpti, kaip ir pirmoji Falcon 9 pakopa.

Iš pradžių pirmasis Falcon Heavy paleidima sbuvo planuojamas 2013 m. tačiau paskui terminai ne kartą buvo nukeliami, taip pat ir dėl raketos nešėjos Falcon 9 sprogimo 2015 birželio 28d. Pasak E. Musko, dabar bandomasis pakilimas numatytas antroje 2017 vasaros pusėje.


Jei bandomasis skrydis vyks pagal planą, SpaceX prdės komercinius Falcon Heavy skrydžius. Jau žinoma, kad vienu iš pirmųjų raketos nešėjos startų į orbitą bus pakeltas komunikacijų palydovas Arabsat 6A, suplanuotas 2018 m.



SpaceX įkūrėjas taip pat minėjo, kad nagrinėjama ir galimybė bandomojo skrydžio metu sugrąžinti ir antrąją raketos pakopą, tačiau, tačiau pabrėžė, kad sėkmingo antros pakopos nutupdymo šansai menki.

2017 metų kovo mėnesį SpaceX pirmą kartą paleido jau naudotą pirmąją raketos nešėjos Falcon 9 pakopą, o paskui vėl sėkmingai ją nutupdė. Paskui sužinota, kad kompanijai pavyko nutupdyti ir priekinį apsauginį gaubtą. Tad, kol kas Falcon 9 vienkartinis elementas yra antroji pakopa, tačiau kol kas nežinia, kokia būtų antrosios pakopos nutupdymo ir pakartotinio panaudojimo nauda.

N. Voroncov
nplus1.ru

(28)
(0)
(28)

Komentarai (16)