Kai niekas kitas neveikia, tėvus į protą bandoma atvesti baudomis - ko imasi Europos šalys?  (2)

Vokietijoje gyvenantys tėvai, atsisakantys konsultuotis su medikais dėl privalomų skiepų, bus baudžiami iki 2 500 eurų siekiančiomis baudomis, skelbia BBC.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos ministras Hermannas Gröhe mano, jog toks įstatymo griežtinimas yra būtinas dėl stebimos tymų epidemijos. Pastarąją savaitę dėl tymų Eseno mieste mirė trijų vaikų mama.

Vyriausybė ragina vaikų darželių darbuotojus pranešti apie tėvus, kurie negali pateikti įrodymų apie medicininę konsultaciją dėl skiepų.

Vis tik kol kas atsisakymo skiepyti vaikus Vokietija neprilygina nusikaltimui, priešingai, nei yra Italijoje, tačiau imtis tam tikrų veiksmų, kaip teigia H. Gröhe, yra būtina.

Šiuo metu planuojama priimti įstatymą, pagal kurį vaikai, kurių tėvai nesikreipė į specialistą dėl skiepų, galėtų būti išmesti iš vaikų priežiūros centro ar darželio. Šį įstatymą tikimasi priimti jau kitą mėnesį.

Italijos pavyzdys

Italijoje tymų atvejų 2017 m. užfiksuota kone tris kartus daugiau nei 2016 m. Praeitą savaitę Italijos vyriausybė nusprendė, kad tėvai privalo paskiepyti vaikus nuo 12 ligų, iki kol jie pradės lankyti mokyklą. Tarp privalomųjų skiepų yra skiepai nuo tymų, poliomielito, kokliušo ir hepatito B.

Vokietijoje iki šių metų balandžio vidurio buvo užfiksuota 410 tymų atvejų, o tai 85 susirgimais daugiau nei 2016 m. Roberto Kocho instituto teigimu, nuo tymų svarbu skiepyti ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius, gimusius nuo 1970 m., kurie nuo tymų nebuvo skiepyti arba gavo skiepą tik kartą.

Vakcinacija kitose Europose šalyse

2010 m. Europoje, Islandijoje ir Norvegijoje atlikta apklausa apie vakcinacijas parodė, kad net 15 šalių neturi privalomųjų skiepų sąrašo, o kitos turi bent vieną privalomąjį skiepą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, atsiradus dviem skiepams nuo tymų, šių susirgimų skaičius stipriai sumažėjo, o 2016 m. jis buvo mažiausias.

Vis tik net 14 Europos šalių tymų atvejų skaičius auga, o daugiausia jų fiksuojama Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Šveicarijoje ir Ukrainoje. Didžiausi tymų protrūkiai stebimi Italijoje ir Rumunijoje.

Antrasis skiepas nuo tymų turi būti skirtas 95 proc. populiacijos. PSO teigia, kad šio lygio šalyse, kuriose fiksuojamas endeminis tymų lygis, šis rodiklis nėra pasiektas.

Iki vaikui pradedant lankyti mokyklą, būtina įsitikinti, kad jis yra gavęs abu skiepus nuo tymų, rekomenduoja PSO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(9)
(12)
(-3)

Komentarai (2)