Vyrai ir moterys iš prigimties mąsto vienodai ir tik auklėjimas juos atskiria? Nė velnio  ()

Šiais laikais daugelis žmonių mano, kad berniukai užauga vyrais, o mergaitės moterimis dėl tam tikrų kultūrinių vaikų auklėjimo bruožų. Tai yra, mes nuo vaikystės esame maitinami su lytimi susijusiais stereotipais ir, kaip daugelis mano, išmokstame juos priimti. Tačiau dabar mokslininkai tuo abejoja – tai ar vyrų ir moterų mąstymo skirtumai yra prigimtiniai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad vyrai ir moterys galvoja skirtingais būdais niekam nėra paslaptis. Tai pastebi visi kasdieniame gyvenime ir nelabai dėl to ginčijasi. Skirtingi mąstymo būdai nereiškia, kad kuris nors vienas žmogus yra geresnis ar protingesnis už kitą – tiesiog į tą pačią problemą vyrai ir moterys žiūri iš skirtingų kampų. Kodėl taip yra? Kodėl statistinis vyras yra spontaniškesnis, agresyvesnis (mąstymo prasme) ir labiau linkęs varžytis, o moterys į viską žiūri atsargiau, ramiau ir reaguoja ne taip impulsyviai?

Praeito amžiaus pabaigoje mokslo bendruomenėje buvo priimta manyti, kad taip yra todėl, kad berniukai nuo mažens yra auklėjami būti stipriais, prisiimti atsakomybę ir nieko nebijoti. Berniukui į rankas anksti bus įspraustas žaislinis pistoletas – gerokai anksčiau, nei jis supras, kas yra ginklai. Tačiau mokslininkai dabar nebemano, kad skirtingą mąstymą formuoja skirtingi auklėjimo metodai.

Skirtumai yra prigimtiniai – taip dabar teigia mokslininkai, nors ši žinia jau kai kurioms žmonių grupėms, ypač radikalaus feminizmo šalininkams, nepatinka. Tai rodo daugybė eksperimentų ir tyrimų. Pavyzdžiui, antropologiniai tyrimai, lyginantys bendrus vyrų ir moterų bruožus skirtingose kultūrose. Arba anatominiai neuronų tinklų smegenyse tyrimai. Skirtumai tam tikra prasme yra fiziniai – galima sakyti, kad laidai moterų ir vyrų smegenyse yra išvedžioti skirtingai.

Dar vienas įdomus eksperimentas buvo atliktas su beždžionėmis. 34 suaugusioms beždžionėms buvo leista pasirinkti žaislus. Vyriškos lyties gyvūnai rinkosi kietus žaislus su ratais, o moteriškos – pliušinius gyvūnus. Juk niekas beždžionių nemokė žaisti su mašinėlėmis ar lėlėmis, todėl akivaizdu, kad natūraliai jos pirmenybę teikia skirtingiems daiktams.

Sakysite, kad žmonės – tai ne beždžionės. Bet naujesnis tyrimas su 8-17 mėnesių amžiaus mergaitėmis parodė lygiai tą patį – palankumą stereotipiniams mergaitiškiems žaislams. Matomi ir kiti skirtumai. Mergaitės anksčiau pradeda kalbėti, lengviau atpažįsta veidus, yra labiau orientuotos į žmones ir asmenybes. Berniukai greičiau reaguoja į vizualinę stimuliaciją, lengviau atpažįsta daiktus ir jais giliau domisi. Daugiau apie šiuos tyrimus galite paskaityti „Stanford Medicine“ žurnalo straipsnyje.

Tačiau svarbu dar kartą pabrėžti, kad mąstymo skirtumai nedaro vienos lyties geresne už kitą. Tiesiog sakyti, kad vyrų ir moterų mąstymas nesiskiria ar skiriasi tik dėl kultūrinio konteksto yra neteisinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(52)
(5)
(47)

Komentarai ()