4 stebinantys faktai apie Picasso, kurių turbūt nežinojote: dailininkas buvo vagis?!  ()

Pablo Picasso yra laikomas žymiausiu XX amžiaus dailininku pasaulyje. Ne veltui, anot jo motinos, P.Picasso pirmiau išmoko piešti nei kalbėti, o pirmasis jo žodis buvo „pieštukas“ (ispaniškai „piz“).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažai dailininkų, o juo labiau įprastų žmonių, gali pasigirti tokia spalvinga biografija, kaip P.Picasso, kurio pilnas vardas ir pavardė yra Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Žemiau pateikiame 4 įdomius faktus apie šį garsųjį dailininką.

Prieš išgarsėdamas Picasso vogė kitų darbus

1911 metais pareigūnai sužinojo, kad P.Picasso laiko dvi Pirėnų statulas, kurias iš Luvro muziejaus pavogė jo paties pažįstamas Gery Pieret. Nors pats P.Picasso teigė, kad nežinojo, jog statulos buvo pavogtos, istorikai mano, kad jis puikiai žinojo apie jų vagystę. Dar daugiau, manoma, kad vagystę užsakė pats dailininkas. 

Dėl šio atradimo pareigūnai P.Picasso ir jo pažįstamą ėmė įtarinėti paveikslo „Mona Lisa“ pavogimu. Dailininkas ir jo draugas Guillaume Apollinaire‘as buvo intensyviai tardomi, kol galiausiai G.Apollinaire‘as pasakė, kad P.Picasso pavogė „Mona Lisa“. Vėliau abu draugužiai buvo paleisti, o po kelių metų buvo išsiaiškinta, kad Leonardo da Vinci šedevrą savo namuose slėpė Luvro darbuotojas Vincenzo Peruggia.

Pirmąjį savo paveikslą Picasso užbaigė būdamas vos 9-erių

P.Picasso tėvas pats buvo dailininkas, todėl ėmė mokyti šio amato paslapčių savo sūnų nuo pat mažų dienų. Dėl šios priežasties pirmąjį savo darbą – „Le Picador“ – P.Picasso baigė tapyti būdamas vos 9 metų amžiaus. Po kelių metų berniukas įsirašė į Barselonos vaizduojamųjų menų mokyklą, kurioje dirbo jo tėvas. Maždaug tuo metu – 1895-aisiais metais – P.Picasso baigė savo pirmąjį akademinį paveikslą, pavadinimu „Pirmoji komunija“. Būdamas 13 metų, vaikas jau piešė geriau už savo tėvą, todėl pastarasis metė savo amatą.

Picasso su savimi nešiodavosi revolverį, užtaisytą tuščiomis kulkomis, ir šaudydavo į kritikus

P.Picasso įkvėpė prancūzų rašytojo Alfredo Jarry darbai ir gyvenimo būdas. Viena iš keistenybių, kurią žymusis dailininkas perėmė iš Jarry, buvo užtaisyto revolverio nešiojimasis. Kurį laiką P.Picasso nešiojosi tuščiomis kulkomis užtaisytą revolverį ir šaudavo į kiekvieną, kuris imdavo kvestionuoti jo darbų reikšmę ar estetiką.

Picasso išreiškė pasipriešinimą naciams originaliu būdu

Vienas žymiausių P.Picasso darbų „Guernica“ buvo atsakas į Baskų miestelio Guernika bombardavimą, kurį Ispanijos pilietinio karo metu įvykdė naciai. „Guernica“ demonstruoja karo ir kančios tragediją. Šis paveikslas tapo taikos simboliu. Būtent paveikslo sukūrimo motyvai padės suprasti istoriją tarp dailininko ir nacių.

Antrojo pasaulinio karo metu naciams okupavus Paryžių, P.Picasso niekur nebėgo ir liko savo namuose. Naciai nusprendė atlikti kratą jo namuose dėl gandų apie dailininko pagalbą pasipriešinimui prieš nacių režimą. Vienas nacių pareigūnas jo namuose pamatė paveikslą „Guernica“ ir su šleikštuliu paklausė: „Čia tavo darbas?“

Picasso į tai atsakė: „Ne, tavo“. Laikraštis „The New York Times“ yra pavadinęs P.Picasso „XX amžiaus meno titanu“. Dailininkas mirė sulaukęs 91 metų amžiaus. Keturi jo darbai – „Le Rêve“, „Garçon à la pipe“, „Nude, Green Leaves and Bust“ ir „Dora Maar au Chat“ – išlieka 15 visų laikų brangiausiai parduotų paveikslų sąraše. 

Parengta pagal „Huffington Post“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()