Ar kalbatės su savimi? Psichologinis tyrimas parodė, kad tai labai naudingas įprotis ir to tikrai nereikėtų gėdytis  (1)

Galbūt ir jūs turite įprotį mąstyti garsiai, kai liekate vieni? „Po darbo reikia nueiti į treniruoklių salę, nupirkti maisto, pagaminti vakarienę. Kaip viską suspėti?“ Jeigu tuo metu netikėtai pro duris įžengia kolega, jūs sutrinkate, pastebėję jo įtartiną šypseną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų nereikėtų gėdytis, nes garsiai mąstantiems žmonėms lengviau susikoncentruoti ir surasti teisingą sprendimą. Jie sugeba tuo metu išgirsti savo vidinį balsą.

Pokalbis su savimi padeda mums suprasti, ko norime. Kalbėjimas garsiai su savimi būna efektyvesnis už tylius vidinius dialogus, padeda susikoncentruoti į esmę ir atmesti pašalinius dalykus bei kitų žmonių nuomonę.

Kodėl naudinga mąstyti garsiai?

Psichologai Harry Lupienas ir Danielis Swingley atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo dvidešimt savanorių. Tyrimo dalyviai turėjo užeiti į parduotuvę ir nupirkti obuolių bei duonos.

Specialistai padarė išvadą, kad geriausiai su šia užduotimi susidorojo tie, kurie savo mintis išsakė garsiai. Tokiais atvejais smegenys geriau išsprendžia joms skirtą uždavinį, nes pagerėja jų sugebėjimas susieti daugiau skirtingų variantų. Mokslininkai pastebėjo, kad toks įprotis padeda geriau susikoncentruoti. Galvodami garsiai mes girdime patys save, todėl mažiau blaškomės ir mažiau kreipiame dėmesį į pašalinius dalykus. Tai padeda priimti geresnį sprendimą.

Garsiai mąstantys žmonės anaiptol nėra silpni ar neprotingi. Jie drąsiai pasineria į vidinės ir išorinės analizės procesus, gerai susikoncentruoja ir puikiai suvokia, kas vyksta.

Tokių žmonių sprendimai būna pagrįsti. Jie aiškiai supranta, kad sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į savus norus, o ne į kitų žmonių lūkesčius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(24)
(0)
(24)

Komentarai (1)