Paskelbta Europos mokslininkų nuomonė apie homeopatinius vaistus ir alternatyvią mediciną  (6)

Organizacija, atstovaujanti visos Europos mokslo įstaigas, publikavo pareiškimą, kuriame tiesiai šviesiai pareiškė, kad homeopatija yra nesąmonė bei įspėjo, kad „homeopatinių produktų reklamavimas ir vartojimas kelia reikšmingas grėsmes“, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjungos šalių akademijų mokslo konsultacinė taryba EASAC – organizacija, atstovaujanti 29 Europos nacionalinėms ir tarptautinėms mokslo akademijoms – tikisi paveikti Europos Sąjungos politinius sprendimus ir teisinį reguliavimą.

EASAC pabrėžė būtinybę „sustiprinti kritiką“ iš mokslinės bendruomenės, mat ir JAV, ir ES rinkose homeopatijos populiarumas auga.

Taryba, savo pareiškime kalbėdama apie „alternatyviąją mediciną“, kuri grindžiama klaidingomis prielaidomis, kad „panašus gydo panašų“, o vanduo turi savo atmintį, nevyniojo žodžių į vatą.

12 psl. apimties pareiškime apžvelgti esminiai moksliniai tyrimai, parodę, kad homeopatija yra moksliškai nepagrįsta ir pacientams nesuteikia nieko, išskyrus placebo efektą.

„EASAC šį pareiškimą publikuoja norėdama pakartoti ir sustiprinti šią plataus masto ir gerai pagrįstą kritiką“, – rašoma pareiškime.

Taip pat EASAC pažymėjo, kad homeopatiniai vaistai gali būti pavojingi, nes dėl jų vartojimo pacientai gali delsti, kuomet jiems reikalinga tikra medicininė pagalba, be to, kai homeopatija neduoda lauktų rezultatų, ji mažina pacientų pasitikėjimą medicinine bendruomene.

ES valstybėms EASAC rekomendavo imtis šių veiksmų: suformuluoti reguliavimą, kuris užkirstų kelią klaidingoms homeopatų reklamoms; pašalinti homeopatinio gydymo minėjimą iš visuomenės sveikatos programų; reikalauti, kad homeopatinių produktų gamintojai aiškiai identifikuotų gaminių ingredientus ir jų kiekius.

EASAC taip pat kirto ir alternatyviajai medicinai apskritai:

„Medicinos vertinimas turi būti atliekamas lygiavertiškai. EASAC sutinka, kad „Negali būti dviejų rūšių medicinos – tradicinės ir alternatyviosios. Yra tik vienos rūšies medicina, kurią galima adekvačiai patikrinti ir medicina, kuri nėra patikrinama...“ (Angell and Kassirer, 1998 [NEJM]).

O kol mokslo ir tradicinės medicinos atstovai kovoja su nemoksliškomis nesąmonėmis, homeopatija ir kiti tikėjimu grįsti gydymo būdai plinta visuomenėje.

ES homeopatijos pramonės apimtis 2015 metais pasiekė 1 mlrd. eurų ir kasmet augo po 6 procentus. Kai kuriose valstybėse homeopatiniai vaistai sudaro labai reikšmingą visų perkamų vaistų.

Pavyzdžiui, homeopatinius produktus Prancūzijoje, Vokietijoje ir Austrijoje perka iki 13 proc. gyventojų. Tą patį galima pasakyti ir apie JAV – 2015 m. šioje šalyje homeopatijos rinka buvo verta 3 mlrd. JAV dolerių.

Dvi medicinos

Nepaisant pastaraisiais metais kilusių nemenkų skandalų, homeopatija ne tik nenyksta, bet ir populiarėja.

Praėjusiais metais JAV Maisto ir vaistų administracija informavo kad dėl netinkamai atskiestų homeopatinių produktų, skirtų kūdikių dantukų dygimo skausmams slopinti, užfiksuota šimtai apsinuodijama ir 10 mirčių.

Šiuose produktuose nustatyti skirtingi mirtinai nuodingo augalo – šunvyšnės – ekstrakto kiekiai. Nepaisant to, homeopatiniais vaistais žmones bando suvilioti ne tik skersgatviuose dirbantys šarlatanai, bet ir plačiajai visuomenei puikiai žinomi žmonės – tokie, kaip Gwyneth Paltrow, viliojanti žmones į savo medicininių nesąmonių ir prabangaus gyvenimo būdo svetainę „Goop“.

Gerbiama ir puikiai vertinama mokslo įstaiga – Kalifornijos universitetas Irvine – kaip tik pristatė „integrinę“ medicinos programą, pavadintą Susanos ir Henry Samuelių Sveikatos mokslų kolegija.

Šioje programoje bus derinami tradicinės ir alternatyviosios medicinos metodai, skirti „viso žmogaus“ gydymui.

Programai 200 mln. dolerių finansavimą skyrė milijardieriai Susan ir Henry Samueliai, kurie yra dideli alternatyviosios medicinos ir homeopatijos šalininkai.

Programai vadovaujantys Kalifornijos universiteto medikai sakė, kad juos motyvuoja susirūpinimas, kad medicininė visuomenė pernelyg lėtai įsisavina naujus gydymo būdus ir strategijas, taip pat alternatyvas, parodžiusias efektyvumo potencialą. Tačiau jie pabrėžė, kad visada remsis įrodymais ir niekada nerizikuos pacientų gerove.

Aršios kritikos šiai programai netrūko. Kai kurie žmonės išreiškė susirūpinimą, kad toks universiteto sprendimas suteiks daugiau tikrumo apgaulingiems ir žalingiems gydymo būdams.

Jeilio universiteto (JAV) neurologas Dr. Stevenas Novella savo pareiškime išreiškė nuomonę, sutampančią su EASAC: „Reikėtų klausi, ką jie integruoja? Ar jie integruoja dalykus, kurie neveikia? Nes jei jie veiktų, jų ir integruoti nereikėtų – jie ir taip jau būtų gydymo sistemos dalis“.

Alternatyviosios medicinos skatinimas universitetiniame lygmenyje nesvetimas ir Lietuvai – štai Lietuvos sveikatos mokslų universitetas turi savo vaistinę, kurioje gaminamas ir lengvatikiams siūlomas itin platus jokio teigiamo (bei neigiamo) medicininio poveikio neturinčių homeopatinių preparatų asortimentas, farmacijos studentai supažindinami su homeopatija kaip su viena iš galimų gydymo praktikų, be to, homeopatija reglamentuota ir apibrėžta Lietuvos teisiniuose aktuose.

Tuo tarpu EASAC, kovodama su nepatvirtintais, nepatikimais ir galimai žalingais gydymo būdais, tokiais, kaip homeopatija, skatina mokslininkų vedamą viešą diskusiją apie žalą ir įrodymus.

Kol kas ši akademijas vienijanti taryba yra pastebėjusi keletą teigiamų pokyčių Europoje. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje stebimas homeopatinių produktų vartojimo nacionalinėje sveikatos sistemoje sumažėjimas.

O amerikiečių Federalinė prekybos komisija praėjusiais metais pareiškė, kad homeopatinių produktų žymėjimui taikys kur kas griežtesnius reikalavimus – pavyzdžiui, etiketėse bus privaloma nurodyti, jog nesama jokių mokslinių įrodymų, kad produktas kaip nors veikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai (6)