Galvosūkis, kurį tikriausiai kada nors teks išspręsti - ką daryti su požemine Šiaurės Korėjos imperija?  (6)

Mažai kas abejoja, kad Šiaurės Korėja pralaimėtų bet kokį dabar pradėtą karą. Taip jos ginkluotė kelia grėsmę žmonių gyvybėms, tačiau laimėti kare vis tiek neleistų. Kita vertus, net pralaimėjusi karą Šiaurės Korėja netaptų nepavojinga, taikia žeme - kas nutiktų su didžiule požemine imperija, kurioje slėptųsi ir kariniai daliniai, ir politinė vadovybė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja greičiausiai nepasiduos. Jos ideologija yra kitokia nei kitų JAV priešų, kapituliacijos reikalavimas gali būti neišgirstas. Juolab, kad Šiaurės Korėja yra užtikrinta savo jėgomis daugelyje sričių, ne tik raketinėje ginkluotėje. Dalis šio pasitikėjimo ateina iš didžiulio požeminių bunkerių tinklo, kuris ne tik saugotų politinių šalies lyderių gyvybę, bet ir leistų kelti problemas okupacinėms pajėgoms.

Šiaurės Korėjos požeminė imperija turi dvi paskirtis - padėti laimėti karą ir apsaugoti šalies vadovybę. Pirmosios paskirties įtvirtinimai - tai tuneliai, bunkeriai ir saugyklos. Pavyzdžiui, 1974 metais po demilitarizuota zona buvo aptiktas platus tunelis, kuris leistų per leistų į Pietų Korėją pasiųsti du tūkstančius karių per valandą. Vėliau 1978 metais, padedant iš Šiaurės Korėjos pabėgusiam kariui, buvo aptiktas antras panašus tunelis, dar vienas - 1990- aisiais. Neabejojama, kad jų yra ir daugiau.

Iš Šiaurės Korėjos pasitraukę žmonės pasakoja apie gandus, jog Kim Il-sungas buvo įsakęs kiekvienam priešakinių divizijų penketui iškasti po tunelį. Jei tai nors kiek primena tiesą, apie tuzinas tokių tunelių vis dar yra neatrasti. Jie turi savo vėdinimo sistemas, elektrą, bėgius tolimesnėms statyboms ir kitą įrangą. Tačiau tai nėra vienintelė požeminė problema.

Netoli pasienio yra visa eilė požeminių įtvirtinimų, kurie yra gerai užmaskuoti ir slėptų kelis tūkstančius karių. Čia pat yra ir slapti artilerijos įtvirtinimai, priešlėktuvinė ginkluotė. Teigiama, kad Šiaurės Korėja ir kalnuose turi kelias slaptas požemines lėktuvų bazes. Neaišku, kaip jos veikia, tačiau dezertyrai pasakojo, jog karo atveju naikintuvai pakiltų iš įprastų aerodromų, o sugrįžtų jau į slaptas bazes kalnuose. Jų padėtis yra nežinoma būtent todėl, kad jos nėra aktyviai naudojamos. O kur dar tūkstančiai įvairaus dydžio bunkerių, kuriuose slėptųsi karinė ir politinė šalies vadovybė. Kaip su tuo kovoti?

Blogiausia tai, kad Pietų Korėja ir JAV žino labai nedaug apie šių įtvirtinimų buvimo vietą. Pietų Korėja turi ginkluotės, skirtos naikinti bunkeriams, tačiau šiuo metu tenka tik klausytis iš Šiaurės Korėjos pabėgusių žmonių istorijų. Jie gali tiksliausiai nusakyti bent jau kelių pagrindinių bunkerių vietas. Karo metu požeminius įtvirtinimus būtų surasti lengviau, nes jie būtų naudojami. Palydovai padėtų pastebėti įėjimus, šaudymo pozicijas, vadovybės vietą išduotų ir komunikacijos įrangos skleidžiami signalai. Tačiau aišku, kad prireiktų ne vienerių metų, kuomet šalis būtų išvalyta nuo šių spąstų kupinų įtvirtinimų.

Šiaurės Korėja savo požeminę imperiją tikriausiai panaudos karui pratęsti. Eilė neprognozuojamų atakų karo laimėti nepadės, tačiau Šiaurės Korėjos priešams sukels didžių nuostolių. Apie tai tikrai bus galvojama, renkantis ginklus atsakymui į Šiaurės Korėjos agresiją. Kelti kojos į tą šalį niekam nesinori, tačiau alternatyvų nėra daug ir visos jos gali būti smerkiamos ateities kartų. Kita vertus, ir Pietų Korėja nori išvengti Šiaurės Korėjos civilių aukų, kiek tik tai yra įmanoma. Todėl galvosūkis nėra menkas - kaip nugalėti šalį, kurioje veikia požeminis pasaulis, o jos piliečiai yra tavo tautiečiai?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(11)
(37)

Komentarai (6)