Sukūrė gyvenimo kokybės matavimo priemonę: pasitikrinkite, kiek jums liko sveiko gyvenimo metų  (1)

Kaip sako sena britų patarlė, vieninteliai neišvengiami dalykai gyvenime yra mirtis ir mokesčiai. Nors mirtis anksčiau ar vėliau aplankys mus visus, gyvenimo kokybė iki mirties yra kontroliuojama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent ties šiuo aspektu susitelkė Goldensono statistinių tyrimų centro komanda, sukūrusi kruopščią gyvenimo kokybės matavimo priemonę. Kiek jums liko sveikų gyvenimo metų, kol jus pradės kamuoti įvairūs negalavimai?

Visi supranta ilgo ir sveiko gyvenimo privalumus, tačiau jis taip pat turi pasekmių pramonei ir visuomenei. Medicininės išlaidos, finansų planavimas ir sveikatos priežiūros paslaugos tiesiogiai priklauso nuo bendruomenės ir kiekvieno individo sveikatos būklės, rašo dailymail.co.uk.

Šį gyvenimo kokybės matą mokslininkai vadina sveiko gyvenimo trukme, o jo tęsinį – ligoto gyvenimo trukme. Ligotą gyvenimą jie supranta kaip lydymą pakankamai sunkios negalios, kurios nebeįmanoma pagydyti, o tai reiškia, kad žmogus lieka prastos sveikatos iki pat mirties.

Iš to seka, kad bendra gyvenimo trukmė – būsimų metų, kuriuos turėtų nugyventi žmogus, visuma – yra tiesiog šių dviejų laikotarpių suma.

Skaičiavimas

Įsivaizduokime sveiką 60 metų vyrą, kuris reguliariai sportuoja, sveikai maitinasi, turi sveiką kūno masės indeksą ir miega mažiausiai aštuonias valandas per parą. Mokslininkų komandos skaičiavimu, jis turėtų sveikai nugyventi papildomus 13 metų, palyginus su tokio paties amžiaus nesveikai gyvenančiu žmogumi. Taigi jis su savo šeima ir mylimais žmonėmis praleis trylika kokybiško gyvenimo metų daugiau.

Tai gana stulbinanti išvada – ne tik dėl nemažo šių dviejų asmenų gyvenimo trukmės skirtumo, bet ir dėl to, kad šį skirtumą nulemia gyvenimo būdas, kurį žmonės gali kontroliuoti.

Taigi kokie veiksniai prisideda prie sveiko gyvenimo trukmės? Du veiksniai, kurie nėra susiję su gyvenimo būdu, yra žmogaus lytis ir amžius. Bėgant metams, sveiko gyvenimo trukmė mažėja. Moterų, palyginus su vyrais, gyvenimo trukmė yra ilgesnė.

Mes jau žinome, kad mityba, sportas ir pakankamas miego kiekis turi teigiamą poveikį sveiko gyvenimo trukmei. Kiti pozityvūs veiksniai, kurie buvo įtraukti į šį modelį, yra išsilavinimo lygis, pajamų lygis, savo sveikatos būklės suvokimas, saikingas alkoholio vartojimas, nerūkymas ir nesirgimas II tipo diabetu. Kuo aukštesnis išsilavinimo ir pajamų lygis, tuo ilgesnė gyvenimo trukmė. Prie jos prisideda ir pozityvus savo sveikatos būklės suvokimas.

Išbandykite patys

Norite sužinoti, kiek jums liko sveiko gyvenimo metų? Minėta komanda sukūrė nemokamą internetinį įrankį, kuris leidžia pasiskaičiuoti sveiko, ligoto ir viso gyvenimo trukmę. Tačiau ši skaičiuoklė dar tobulinama.

Tai pirmas kartas, kai buvo sukurta tokia skaičiuoklė. Nors palyginti šios skaičiuoklės tikslumą su tikraisiais duomenimis dar anksti, kūrėjai kruopščiai stengėsi, kad modelio išvados būtų paremtos statistiniais duomenimis, o rezultatai būtų logiški ir nuoseklūs.

Reikėtų pažymėti, kad sveiko gyvenimo trukmė tėra išgryninta prognozė. Nenumatytos nelaimės, pavyzdžiui, autoavarijos, šiuos skaičiavimus paverstų neteisingais, nepaisant to, kiek rūpinsitės savo sveikata. Be to, gali egzistuoti ir daugiau sunkiai apskaičiuojamų, sveikam gyvenimui įtaką darančių veiksnių, kurie nebuvo įtraukti į šį modelį, pavyzdžiui, streso lygis, pozityvus požiūris į gyvenimą ar socialiniai ryšiai.

Modelio pritaikymas praktiškai

Komanda tikisi išanalizuoti galimybes, kaip sveiko gyvenimo trukmės skaičiuoklę pritaikyti praktiškai.

Pavyzdžiui, sveiko gyvenimo trukmės koncepcija gali padėti planuojant išlaidas pensijoms. Kasmetinės išlaidos jūsų pensijai neturėtų peržengti jūsų gyvenimo trukmės.

Daugiau išlaidų pensininkai sau turėtų leisti sveiko gyvenimo metais, o pasiligoję turėtų išlaidauti mažiau: pastebėta, kad ligos metais padidėja būtiniausios žmonių išlaidos.

Sveiko gyvenimo trukmės skaičiuoklė galėtų pasitarnauti ir draudimo produktams. Tai galėtų apsaugoti individą nuo papildomų pragyvenimo išlaidų ligos periodu.

Vienas tokių produktų galėtų būti atidėta ilgalaikė rūpyba ar laikinai atidėtas anuitetas, kai atidėjimo laikotarpis apima sveiko gyvenimo trukmę, o laikinai mokamos išmokos – ligos periodą. Toks variantas būtų kur kas pigesnis ir reikalingesnis, negu tai, ką šiuo metu galima aptikti draudimo rinkoje.

Kadangi sveiko gyvenimo trukmė taip pat yra susijusi su gyvenimo kokybe ir sveikatos būkle, žmonėms su „vidutinėmis“ charakteristikomis atskiras indeksas galėtų palyginti individo rezultatus su sveiko gyvenimo trukme.

Tai galėtų tapti patikimu įrankiu, kuris padėtų prognozuoti būsimas išlaidas sveikatos priežiūrai. Šis modelis taip pat galėtų pasitarnauti medikams apžiūrint pacientus – jis suteiktų smulkesnės informacijos apie asmens gyvenimo būdą ir mitybą, taip pat ankstesnę medicininę istoriją.

Kūrėjai tikisi, kad kiti mokslininkai tobulins šią skaičiuoklę. Tuomet visuomenė, naudodamasi šiuo modeliu, galėtų siekti ne tik prailginti savo gyvenimą, bet ir pagerinti jo kokybę. Galiausiai, kaip sako viena patarlė, „gyvenime svarbu ne jūsų metai, o gyvenimas jūsų metuose“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(12)
(-10)

Komentarai (1)