Lyg gyvenimas būtų per geras - skelbiama, kad Šiaurės Korėjos gyventojams uždrausta linksmintis, bet kodėl?  ()

„Duonos ir žaidimų“ - taip nuo antikos laikų apibūdinami visuomenės poreikiai, kuriuos valdžia turi patenkinti, jog ji nesukiltų. Duonos, tai yra maisto, Šiaurės Korėjoje ir taip nėra daug, o dabar trūks ir žaidimų. Žiniasklaida skelbia, kad Šiaurės Korėjoje nuo šiol bus draudžiami pramoginiai susirinkimai su alkoholio. Kitaip tariant, valdžia sumanė uždrausti vakarėlius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėjos alus yra vienas iš tų valgių, kuriuos noriai ragauja turistai. Teigiama, kad jis yra pakankamai geros kokybės ir visai gardus. Jo šalis atsisakyti neketina, tačiau keisti griežti įstatymai vis tiek yra įvedami. Pietų Korėjos žvalgyba skelbia, kad Šiaurės Korėjoje nuo šiol draudžiami susirinkimai su alkoholio, dainomis ir kitomis pramogomis. Tačiau kodėl?

Ne, Pchenjanas staiga nesusirūpino savo žmonių sveikata - tai neturi nieko bendro. Tuo pačiu paskelbta ir apie griežtėjančią informacijos kontrolę. Taigi, šie draudimai yra susiję - valdžia nenori, kad žmonės burtųsi ir dalintųsi idėjomis. Vienintelė galimybė susieiti ir pasilinksminti turėtų būti partijos vakarėliai ar kokie nors valstybinių datų minėjimai darbe. Tai yra, vieninteliai vakarėliai nuo šiol bus susiję su režimo laimėjimais. Tai leis kontroliuoti jų turinį ir žabos laisvos minties sklaidą.

Visgi, draudimas vis tiek atrodo keistas jau vien dėl to, kad ekonominė šalies situacija nėra gera. Atrodytų, jog žmonėms reikia suteikti galimybę pasilinksminti, kad jie įsitikintų, jog ne viskas taip blogai. Tačiau Pchenjanas renkasi griežtesnę kontrolę, kurią tikriausiai pateiks kaip raginimą daugiau dirbti.

Šią vasarą neįvyko Pchenjano alaus festivalis. Oficialiai skelbta, kad jis buvo atšauktas dėl šalyje siautusios sausros, tačiau gali būti, kad jo rengimą stabdė ekonominiai motyvai. Pramogų Šiaurės Korėjoje ir taip mažai - keliauti yra labai sunku, o už namie rastus Pietų Korėjos filmus ar muziką galima susilaukti didelių bausmių.

Pietų Korėjos žvalgyba taip pat praneša apie tai, kad buvo suimti keli Šiaurės Korėjos Politinio biuro, skirto užtikrinti partijos taisyklių laikymąsi, pareigūnai. Kalbama, kad suėmimai ir po to paskirta neaiški bausmė gali būti susijusi su galios žaidimais. Visko gali būti, kad ekonominės sankcijos veikia geriau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, griežtėjančią visuomenės kontrolę galima laikyti šių procesų ženklu, tačiau prireiks laiko, kol ši informacija pasitvirtins.

Galiausiai, Pietų Korėja taip pat paskelbė, kad dar šiemet Šiaurės Korėja gali paleisti raketą. Manoma, kad ji bus oficialiai laikoma taikia - iškels palydovą, tačiau tikriausiai taip ir vėl bus bandomos balistinių raketų technologijos. Kuo baigsis vakarėlių kontrolė? Tikriausiai niekuo, nes visi ankstesni sugriežtinimai visuomenės buvo priimti teigiamai - Šiaurės Korėjos gyventojai tokius veiksmus laiko ženklu, jog reikia sutelkti dėmesį į darbą ar išorinį priešą. Juk namie gerti alaus niekas neuždraudė, o ir bare, turint pinigų, galima lankytis. Tik ten fone visada matysis ekranas su nuolat rodomais propagandiniais filmais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()